<--! -->

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Απαντηση του Υπ. Δημοσιας Ταξης για την αστυνομευση στην Ηγουμενιτσα

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας με επιστολή του στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια, ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση των μη νόμιμων μεταναστών στην περιοχή της Ηγουμενίτσας μετά τη μετακίνηση αστυνομικού προσωπικού από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας στην περιοχή του Έβρου.

Στην απάντησή του ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Από τους αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται για μη νόμιμη είσοδο στην Ελλάδα (πρώτο 6μηνο τρέχοντος έτους 21.026 άτομα), ορισμένοι επαναπροωθούνται στην Τουρκία, μέσω της εφαρμογής  της Συμφωνίας επανεισδοχής και άλλοι επαναπατρίζονται στη χώρα καταγωγής τους (πρώτο 6μηνο τρέχοντος έτους 7.537 άτομα), μέσω των αναγκαστικών και των εθελούσιων επιστροφών. Ο εναπομένων αριθμός  εντέλλεται να εγκαταλείψει τη χώρα σε προθεσμία 30 ημερών, λόγω αδυναμίας απέλασης τους στις χώρες καταγωγής τους. Σε ότι αφορά τους μη νόμιμους μετανάστες που ανήκουν στην τελευταία περίπτωση, οι μισοί παραμένουν στη χώρα μας και οι υπόλοιποι προσπαθούν μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών να περάσουν από τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένου και του λιμένα της Ηγουμενίτσας, με κατεύθυνση άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των διελεύσεων μη νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα, μέσω του λιμένα Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται:

Σταθερά Συνεργεία αστυνομικών ελέγχων, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στις εισόδους του λιμένα για τον έλεγχο των μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών, καθώς και την αποτροπή κάθε απόπειρας προσέγγισης  στον περίφραχτο χώρο με σκοπό την παράνομη είσοδο στο λιμάνι και την παράνομη μετάβασή τους στην Ιταλία.

Κινητά Συνεργεία αστυνομικών ελέγχων, τα οποία περιπολούν σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με οχήματα τύπου βαν και οι έλεγχοί τους επικεντρώνονται σε κομβικά σημεία διακίνησης επιβατών (χώροι στάθμευσης  αυτοκινήτων, σταθμό του Κ.Τ.Ε.Λ. κλπ) και στα εκδοτήρια εισιτηρίων επιβίβασης στα πλοία, για την αποτροπή κάθε απόπειρας παράνομης εξόδου  από το λιμένα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδική Ομάδα αποτελούμενη από 8 αστυνομικούς που έχει σαν αποστολή την περισυλλογή παράνομων μεταναστών, την αποτροπή δημιουργίας καταυλισμών, τον έλεγχο λεωφορείων Κ.Τ.Ε.Λ., καθώς και την επιτήρηση της Εγνατίας Οδού και των παρακείμενων σε αυτή πρατηρίων υγρών καυσίμων, για τον εντοπισμό και σύλληψη διακινητών παράνομων μεταναστών. 

Ενδεικτικά, από 01-04 έως 31-07-2012 στο πλαίσιο του ειδικότερου σχεδιασμού, από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκαν 56 μεταγωγές, κατά τις οποίες μετήχθησαν συνολικά 1.489 μη νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες αφροασιατικής καταγωγής.

Από την ανάλυση των στοιχείων των εκροών, προκύπτει ότι συγκριτικά για το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2011, η κατάσταση φαίνεται ότι ελέγχεται καθώς έχουμε σημαντική μείωση των συλληφθέντων παρανόμως διαβιούντων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα.

Τέλος, επειδή στόχος μας είναι η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων  στη συγκεκριμένη περιοχή, δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, για τη συνέχιση με αμείωτη ένταση των αστυνομικών δράσεων του προσωπικού των Υπηρεσιών της στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και την αναπροσαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων, προς βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με τις κατά περίπτωση συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους Φορείς, τηρώντας τη νομιμότητα, προς διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More