<--! -->

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Θερινος κινηματογραφος αποψε στα Παλαια Σφαγεια

Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά
Δευτέρα 6 Αυγούστου, 9:30 μ.μ.
«Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» (North by Northwest)
Alfred Hitchcock, ΗΠΑ 1959, 136’
Πολιτιστικός Πολυχώρος, Παλιά Σφαγεία
Eίσοδος ελεύθερη
 
 
Ηθοποιοί: Κάρυ Γκαρντ, Έβα Μαρί Σαντ, Τζέιμς Μέισον, Τζέσι Ρόις Λάντις
 
 
Ο γοητευτικός και κομψός διαφημιστής Roger Thornhill απαγάγεται από μια σπείρα εγκληματιών οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για τον μυστικό πράκτορα George Kaplan που δρα για την εξόντωση της οργάνωσής τους. Σκηνοθετούν τον θάνατό του από ατύχημα, αλλά αυτός σώζεται τελευταία στιγμή από τύχη. Καθώς τις επόμενες μέρες προσπαθεί να καταλάβει τι του συνέβη και να παραδώσει τους απαγωγείς του στην αστυνομία, παραδόξως δεν μπορεί να βρει κανένα ίχνος τους αλλά και κανείς δεν πιστεύει την ιστορία του. Μόνος του πια, καταδιωκόμενος από την αστυνομία και από τους εγκληματίες, προσπαθεί να μάθει περισσότερα για το απροσδόκητο alter ego του, τον Kaplan, αλλά και για τη μυστηριώδη και ερωτεύσιμη Eve Kendall, που παρουσιάζεται ως η ερωμένη του αρχηγού των εγκληματιών.
 
Η λάθος ταυτότητα χρησιμοποιείται εδώ από τον Hitchcock, ως το εύρημα που θα φέρει τον ήρωα αντιμέτωπο με το αλλόκοτο, το «παράξενα οικείο»: Ακολουθούν οριακές εμπειρίες που τοποθετούν τον Roger Thornhill μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Και τελικά, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζει το παρελθόν του ήρωα, τείνει και το κοινό να αναρωτηθεί: Μήπως είναι ο Kaplan; Παρ’ όλα αυτά το κοινό δεν παύει να είναι ο Θεός που γνωρίζει τα πάντα, αυτά που δεν γνωρίζει ο ήρωας που περιπλανιέται για να τα μάθει σιγά σιγά. Με λίγα λόγια, suspense.
 
Η ξανθιά femme fatale είναι μια βασική δραματουργική επιλογή του Hitchcock στο έργο του, η οποία αποτελεί το σκοτεινό κίνητρο πίσω από τις ενέργειες του άντρα. Ένα φροϋδικό στοιχείο, καθώς σε αυτή συμπυκνώνεται ο ερωτισμός με τον κίνδυνο. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More