<--! -->

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εγκαινια μνημειου Καπεταν Αρκουδα στο Ζαγορι

Στα εγκαίνια του μνημείου του Σαμαριναίου οπλαρχηγού Καπετάν Αρκούδα στο Δίλοφο Ζαγορίου παραβρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το μνημείο, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ, ανεγέρθηκε με απόφαση και χρηματοδότηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων από το 2009.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από κοινού με την Πανηπειρωτική, τον πρώην Δήμο Τύμφης και σήμερα με το Δήμο Ζαγορίου, καθώς και με την κοινότητα Σαμαρίνας κατασκευάσαμε αυτό το μνημείο για να θυμόμαστε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια, όταν οι διάφορες προπαγάνδες δεν έδιναν χώρο στην Ελλάδα, κάποιοι έψαχναν την πατρίδα. Ένας από αυτούς ήταν ο θηριώδης στην όψη, αλλά και στις αντιδράσεις πολύ γρήγορος, Καπετάν Αρκούδας. Για αυτόν διηγούνται μόνο ανδραγαθίες και σήμερα εμείς ως νεοέλληνες, που από τους ανθρώπους αυτούς αποκτήσαμε την ελευθερία, κατασκευάσαμε αυτό το μνημείο, το οποίο θα αποτελεί πάντα ένα σημείο σύνδεσης των Σαμαριναίων με την Ήπειρο».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την κατασκευή του μνημείου, καθώς προτεραιότητα πρέπει να είναι να μην ξεχνάμε την ιστορία και την παράδοσή μας, ενώ ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σαμαρίνας Γ. Λιούπας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του μνημείου για όλους τους Σαμαριναίους.

Ο Καπετάν Αρκούδας, Μακεδονομάχος οπλαρχηγός που ονομαζόταν Γιώργος Λεπιντάτος, υπήρξε από τις ηρωικότερες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, χάνοντας τη ζωή του στο σημείο ανέγερσης του μνημείου στις 6 Αυγούστου 1906 σε μάχη με τον τουρκικό στρατό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More