<--! -->

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Οι νεοι μνηστηρες της Δωδωνης

Οι εθνικές εκλογές πιθανόν να επιφέρουν μία μικρή καθυστέρηση στη «μάχη» που δίνουν οι 15 υποψήφιοι μνηστήρες για τη διεκδίκηση της πολύφερνης «νύφης» της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, καθώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς.

Ωστόσο, κύκλοι της Αγροτικής Τράπεζας δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία πώλησης του 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που κατέχει η ΑΤΕ στην ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία. Βέβαια, επικρατεί μεγάλη μυστικοπάθεια τόσο από την ΑΤΕbank όσο και από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που επιλέχθηκαν για τη διαδικασία Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, για το ποιες εταιρείες πέρασαν στην επόμενη φάση. Διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν περάσει στην επόμενη φάση 10 υποψήφιοι επενδυτές, άλλες πηγές κάνουν λόγο για 5 εταιρείες από τις 15 που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις οποίες 8 είναι ξένες και 7 ελληνικές. Στις 15 εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εξαγοράσουν τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες η ολλανδική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Friesland - Cαmpina, ο σκανδιναβικός συνεταιριστικός όμιλος Arla, ο τουρκικός όμιλος Agro Farma, ο γαλλικός όμιλος Lacktalis, η εμπορική εταιρεία Fantis, η Euphrates Inc και ένας γερμανοαυστριακός όμιλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις ελληνικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο όμιλος Τυράς, ο όμιλος Ρέστη, η εταιρεία Σίμος, η Ελαιουργική και η Κρι Κρι. Βέβαια, στη β’ φάση φέρεται να πέρασε η κοινοπραξία των ΕΑΣ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Αρτας - Φιλιππιάδας, η «Ενωση», που υπέβαλαν εμπρόθεσμα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση πακέτου μετοχών 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ Ιωαννίνων κατέχει ποσοστό 24,78% της Δωδώνης και το υπόλοιπο καλύπτεται από τις ΕΑΣ Πωγωνίου, Αρτας-Φιλιππιάδας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννης μιλώντας στο «Κ» εκτιμά ότι τέλη Μαΐου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πώληση της Δωδώνης. Δεν πιστεύει ότι μπορεί εύκολα να ανατραπεί η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, αν και το ελπίζει. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι η απεγκλώβιση της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της με μη χρηματοοικονομικό αντικείμενο πρέπει να αποτελεί υποχρέωση, που αναφέρεται και στα μνημόνια που υπέγραψε η χώρα και θα είναι δεσμευτική και για τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, τονίζει ότι όποιος πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για την πώληση της Δωδώνης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τον δεύτερο βασικό μέτοχο που είναι οι ΕΑΣ με επικεφαλής την ΕΑΣ Ιωαννίνων. Δήλωσε ότι η κοινοπραξία «Ενωση» ετοιμάζεται να καταθέσει και οικονομική προσφορά μέσω της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων που επέλεξε, την Planning ΑΕ. Βέβαια, γίνεται αντιληπτό ότι μάλλον δεν θα μπορέσει η δύναμη των ΕΑΣ να ανταγωνιστεί τους «γίγαντες» του κλάδου που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Με δεδομένο ότι καθυστερήσεις καταγράφονται και στην πώληση των άλλων εταιρειών που κατέχει η ΑΤΕbank πλειοψηφικό πακέτο, όπως ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ. Ακόμη και η ΕΛΒΙΖ που πουλήθηκε εκτός διαδικασίας διαγωνισμού, αφού αυτός κατέστη άγονος σημείωσε κάποια καθυστέρηση.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη κατάφερε να καταστεί μία περιζήτητη εταιρεία, καθώς από το 1963 που ιδρύθηκε έχτισε με επιτυχία ένα ισχυρό brand στη φέτα ΠΟΠ με διεθνή αναγνώριση. Το 2010 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 103,882 χιλ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3.536 χιλ. ευρώ, ενώ εξήγαγε περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών. Επιπλέον, κατά τη χρήση του 2011 απορρόφησε τη θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Ζωοτροφές Δωδώνη ΑΕ, η δραστηριότητα της οποίας διεκόπη τον Οκτώβριο του 2011.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More