<--! -->

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δωδωνη: Μεγαλο επενδυτικο ενδιαφερον

Αθρόα «προσέλευση» μεγάλων ελληνικών και ξένων γαλακτοβιομηχανιών καταγράφηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,77% της «Δωδώνη», καθώς οι ενδιαφερόμενοι υπερβαίνουν τους 12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, η πωλήτρια ΑΤΕ έγινε έως και την τελευταία στιγμή (στις 17:00 έληξε η προθεσμία συμμετοχής) αποδέκτης του ενδιαφέροντος πολλών επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν στο αρχικό μη δεσμευτικό στάδιο του διαγωνισμού. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, εκτιμάται ότι βρίσκονται τρεις μεγάλες ξένες γαλακτοβιομηχανίες, η Arla, η Lactalis και η Friesland. Από την ελληνική πλευρά, συμμετέχουν η «Όλυμπος» των Αφών Σαράντη, η βιομηχανία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων «Ήπειρος», επενδυτικό σχήμα υπό τον εφοπλιστή Β. Ρέστη, πιθανώς και η εταιρεία «Μινέρβα» κ.ά.

Ακόμη, στο διαγωνισμό εισήλθαν σε ενιαίο σχήμα οι ΕΑΣ-μέτοχοι μειοψηφίας της «Δωδώνη», δηλαδή η Ένωση των Ιωαννίνων, της Άρτας, του Πωγωνίου, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο ως ΕΑΣ της Ηπείρου. Παράλληλα, στη λίστα των ενδιαφερόμενων βρίσκονται και άλλες ελληνικές εταιρείες, μικρότερες από την ίδια τη «Δωδώνη», οι οποίες μάλλον εισήλθαν στην πρώτη φάση, προκειμένου να αντλήσουν εμπειρία από τη γνωριμία με μία από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φέτας με το πιο αναγνωρίσιμο ίσως brand-name.

Προσφορά
Ακόμη δεν αποκλείεται για την εμπειρία και χωρίς πρόθεση να καταθέσουν δεσμευτική οικονομική προσφορά να έχουν εισέλθει στο διαγωνισμό και κάποιες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. Πάντως η «Δωδώνη» δεν προσομοιάζει με την καπνοβιομηχανία, «ΣΕΚΑΠ», η οποία βγήκε πρόσφατα προς πώληση από την ΑΤΕ, αλλά τελικά σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου της δεν θέλησαν να την αποκτήσουν, καθώς η γαλακτοβιομηχανία χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τη φέτα της στις διεθνείς αγορές.

Σημείο-«κλειδί» για τον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή αναμένεται ότι θα είναι η σχέση του με τις ΕΑΣ-μετόχους μειοψηφίας και κατ' επέκταση με τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς της Ηπείρου, τους οποίους θα θελήσει να διατηρήσει ως συνεργάτες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποψήφιοι επενδυτές ίσως θελήσουν να «προσεταιριστούν» τις ΕΑΣ και τους κτηνοτρόφους, προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα. «Δεν έχουμε έρθει σε επαφή με κανέναν ιδιώτη, είτε οικειοθελώς, είτε με δική του πρωτοβουλία», επισήμανε χθες σχετικά στην «Η», ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χ. Μπαλτογιάννης. Πάντως οι ΕΑΣ δεν αποκλείουν συνεργασία με ιδιώτη.

[via]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More