<--! -->

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

"Ξεπαγωνει" ο χρονος στον Πυργο Ρολογιου

Το χρόνο θα αρχίσει να μετρά και πάλι το Ρολόι των Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι δείκτες του οποίου είχαν σταματήσει εδώ και μερικούς μήνες, λόγω βλάβης. Μετά τις απαραίτητες επιδιορθώσεις και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανισμού από σύγχρονο, ηλεκτρονικό, το κεντρικό Ρολόι θα ξαναμπεί σε λειτουργία, δείχνοντας στους Γιαννιώτες το χρόνο.

Ο νέος μηχανισμός, πιστό αντίγραφο των κλασικών μηχανικών ρολογιών, έχει ήδη τοποθετηθεί από συντηρητή ρολογιών και πλέον πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίες από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι δείκτες του Ρολογιού θα αρχίσουν και πάλι να κινούνται από μεθαύριο, Πέμπτη, ή την επομένη, Παρασκευή.

«Το ρολόι είναι συνυφασμένο με την ιστορία και τη διαδρομή της πόλης. Αποτελεί σημείο αναφοράς και βασική μας μέριμνα ήταν να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές με όλα τα στοιχεία της διαδρομής που έχει κάνει στο χρόνο» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος.

Ο μηχανισμός αγοράστηκε από την Ελβετία αντί του ποσού των 5000 ευρώ και σύμφωνα με το δήμαρχο προτιμήθηκε η λύση αυτή, αν και χρονοβόρα, προκειμένου να μην επέλθει καμιά αλλοίωση στην αρχιτεκτονική του Ρολογιού, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Ιωάννινα.

Το Ρολόι της πόλης των Ιωαννίνων κατασκευάστηκε το 1905 επί τουρκοκρατίας. Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας, στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ, κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά Κούρδου.

Ύστερα, όμως, από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, το Ρολόι υπέστη σοβαρές ζημιές, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.

Από το 1926 υπήρχε ο παλιός μηχανισμός, με βαρίδια ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του Ά60 το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. Το 1963 η τότε δημοτική αρχή τοποθέτησε μοτέρ. Μετά από 85 χρόνια λειτουργίας όμως το μοτέρ χάλασε και ήταν αδύνατο να βρεθούν ανταλλακτικά και να επισκευαστεί ο μηχανισμός, καθώς το εργοστάσιο έχει κλείσει από τη δεκαετία του Ά80.

Από το 2000 την επισκευή και συντήρηση του Ρολογιού είχε αναλάβει ένας από τους ελάχιστους ωρολογοποιούς της πόλης, ο Σπύρος Φανίτσιος, που εισηγήθηκε την αντικατάσταση του μηχανισμού στη δημοτική αρχή.

Η βενετσιάνικη καμπάνα και τα οθωμανικά σύμβολα στις τέσσερις εντοιχισμένες πλάκες του μαρτυρούν πως πρόκειται για ιστορικό και πολιτιστικό διατηρητέο μνημείο. Εκεί Ελληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913 και εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

Ορόσημο για τις πόλεις οι Πύργοι Ρολογιών

Οι Πύργοι των Ρολογιών αποτελούν ορόσημο για αρκετές ακόμη πόλεις, «παρατηρώντας» αφΆ υψηλού τους περαστικούς. «Κουβαλούν» παλιές μνήμες, είναι συνδετικοί κρίκοι του χθες με το σήμερα και -συνήθως- σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.

Ο πιο παλιός Πύργος Ρολογιού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στα Βαλκάνια, βρίσκεται στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας. Χτίστηκε το 1753 από τον Σερίφ ¶χμαντ (Sherif Ahmad), απόγονο του Γαζή Εβρενός.

Η επιλογή της θέσης του έγινε με στρατιωτικά κριτήρια, καθώς στόχος ήταν ο έλεγχος της εμπορικής κίνησης που γινόταν, διαμέσου της πόλης, με όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χτισμένος από λίθους και πλίνθους, με ύψος 14μ. είναι περίοπτος.

Αρκετά παλιός είναι ο Πύργος του Ρολογιού και στα Γρεβενά. Το ρολόι, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, πρωτοχτίστηκε το 1776, γκρεμίστηκε το 1820 από τους Τούρκους που εκστράτευσαν εναντίον του Αλή Πασά, λίγα χρόνια αργότερα ξαναχτίστηκε από το Νουρή Πασά, απόγονο των αρχικών κτητόρων και πήρε τη σημερινή μορφή του ως ρολογιού το 1906.

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, το εμβληματικό Ρολόι, αιώνιο σύμβολο της πόλης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το παρελθόν της. Το παλιό Ρολόι, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, αποτελεί για τους Ξανθιώτες σήμα κατατεθέν από το 1859. Χτίστηκε από τον Χατζή Εμίν Αγά, μεταφορέα καπνών της εποχής, ανακαινίστηκε το 1937 για να καταλήξει σήμερα να είναι ανάμεσα στα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία του νομού.

Στην Κοζάνη, στην πλατεία Νίκης, δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού με το καμπαναριό. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης. Μπροστά από το Ρολόι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του 1664 με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενώ γύρω από την πλατεία είναι εγκατεστημένη η εμπορική ζώνη της Κοζάνης.

Αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας αποτελούν και τα ρολόγια που βρίσκονται στις πόλεις της Έδεσσας, της Νάουσας και των Τρικάλων. Οι δείκτες τους να συνεχίζουν να κινούνται, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους πως ο χρόνος «ρέει» σαν χείμαρρος που κυλά ασταμάτητα...

Στη Βέροια, όμως, όπου η πιο χαρακτηριστική πλατεία της έχει το όνομα πλατεία Ωρολογίου, ο Πύργος με το Ρολόι, από τον οποίο και πήρε το όνομά της η πλατεία, δεν σώζεται πλέον.
[via] [image]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More