<--! -->

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τελετη εναρξης θερινων προγραμματων του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.

Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχεται 90 σπουδαστές τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011 στις 10.00 π.μ., οι οποίοι θα λάβουν μέρος κατά το μήνα Ιούλιο στα θερινά προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στο Αμφιθέατρο του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Π.Ε.Ε. ‘Σταύρος Νιάρχος’ με την παρουσία του Προέδρου του ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. Καθηγητή κ. Γ. Καψάλη, Αντιπρύτανη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, των Ε.Υ./Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κ.κ. Γ. Λαδογιάννη και Π. Καγιαλή, καθώς και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του Κέντρου.

Τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν από τις 4 έως τις 29 Ιουλίου 2011. Πρόκειται για το Θερινό ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. με τη συμμετοχή 75 αλλοδαπών σπουδαστών από 22 χώρες και το πρόγραμμα των Απόδημων Ηπειρωτών με τη συμμετοχή 12 σπουδαστών από 5 χώρες (Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία και Καναδά). Σημειώνεται ότι στις 29 και 30 Ιουλίου 2011 θα πραγματοποιηθεί το Δεύτερο Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Ιωάννινα τον Ιούλιο του 2008.

Ομιλια του Βουλευτη Θεσπρωτιας Χ. Κατσουρα στην Βουλη για το μεσοπροθεσμο


Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια εποχή έδυσε και μια νέα εποχή ανατέλλει. Αλήθεια, ποιος νομίζει ότι η χώρα μας θα είναι η ίδια σε πέντε χρόνια; Ποιος νομίζει ότι η πολιτική, η οικονομία, η κοινωνία, οι δομές της θα μείνουν αναλλοίωτες; Το άγχος για αυτό που επέρχεται, μας επιβάλλεται και μας βαραίνει. Και ο συλλογικός φόβος για το μέλλον, αν πρόκειται για οικοδόμημα ή για ερείπια, αποδιοργανώνει την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ελληνικό πρόβλημα, το δικό μας πρόβλημα, έχει μια παγκόσμια και μια ελλαδική συνιστώσα. Δεν θα σταθώ στην παγκόσμια. Απλώς θα πω ότι ζούμε μια περίοδο έντονης διεθνούς αστάθειας που ξεκίνησε το 1989, βιώνουμε ένα σκληρό χρηματοοικονομικό σύστημα που μοιάζει να κυβερνά μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ακούμε για διάφορες οικονομικές κρίσεις, εστιακές στην αρχή, γενικευμένες στη συνέχεια. Νέοι πόλοι αναδύονται και οι διεθνείς συσχετισμοί ανταγωνίζονται  όλο και με μεγαλύτερη όξυνση. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη μοιάζει να ακολουθεί τις εξελίξεις και όχι να τις ορίζει, θύμα των θεσμικών της ελλειμμάτων, της πολιτικής της αδυναμίας, των γραφειοκρατικών της δομών  και των συνεπαγόμενων καθυστερημένων αποφάσεών της. Έτσι άργησε πολύ να καταλάβει το αυτονόητο, ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι ένα μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα.
Θα σταθώ μόνο στην έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που ταυτίζεται με την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική και στα ερωτηματικά που γεννιούνται στην Ευρώπη για το αν τέτοιες συμπεριφορές αλληλεγγύης εξασθενούν ή δυναμώνουν σήμερα, ιδιαίτερα σε κεντροευρωπαϊκά κράτη, όπου διάφοροι εθνικισμοί αναδύονται.
Φυσικά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η εντιμότητα απαιτεί σεβασμό της αλήθειας και της πραγματικότητας, χωρίς τα δικά μας λάθη, κυρίως τα δικά μας λάθη, λάθη δεκαετιών, δε θα φτάναμε ως εδώ. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η μεγάλη απόσταση μεταξύ της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας και της κατανάλωσης, οδηγούσε σε συνεχή δανεισμό και υποθήκευση των πολιτικών αποφάσεων των επόμενων γενεών. Η ανάγνωση και μόνο του πίνακα με τα ποσά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και το χρόνο που λήγουν στα επόμενα έτη προκαλεί τρόμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από κάθε απόφαση, καλό είναι να απαντήσουμε σε μια κρίσιμη ερώτηση. Είναι η μείωση του ελλείμματος σήμερα εθνική υπόθεση; Αν ναι, τότε προφανώς χρειάζεται μια εθνική στρατηγική. Και όπως έξοχα έγραφε ο Παναγιώτης Κονδύλης, «η εθνική στρατηγική δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή. Ούτε εθνικιστική, ούτε διεθνιστική. Είναι τα πάντα, ανάλογα με τις επιταγές της συγκεκριμένης κατάστασης. Αλίμονο, στη χώρα και την πολιτική της ηγεσία, αν ερμηνεύει την συγκεκριμένη κατάσταση με βάση δεξιές ή αριστερές προτιμήσεις, αντί να προσαρμόζει τις προτιμήσεις της στην κατά το δυνατόν ψυχρή ερμηνεία της πραγματικότητας». Αυτή την ψυχρή ερμηνεία της πραγματικότητας επιχειρεί σήμερα ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Σ’ αυτή την ανάγκη εθνικής στρατηγικής αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο εθνική στρατηγική; Προφανώς και όχι. Είναι αποτελεσματικό; Άγνωστο. Άλλωστε κρυφή μας ελπίδα είναι ότι την τελική απάντηση θα την δώσει η πολιτική.
Είναι δίκαιο; Απάντησε ο ίδιος ο Υπουργός. Θυσιάσαμε την ακριβοδικία στην ανάγκη της στιγμής. Βέβαια επειδή ακούστηκαν πολλά, θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι ιστορικά πρωτόγνωρο και είναι η ειρωνεία της ιστορίας, ότι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όταν η ευθύνη τους για τη δική τους εθνική ανάγκη το επέβαλε λόγω της εισόδου τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έβαλαν τόσο σκληρούς φορολογικούς συντελεστές που ήταν σχεδόν κατασχετικοί. Όμως πέτυχαν τότε γιατί είχαν εθνικό στόχο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα έχει σήμερα ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης  με σαφήνεια διατυπωμένο και ορατούς στόχους. Ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013, με έξοδο στις αγορές το 2015 και με τελικό στόχο στο τέλος της δεκαετίας, το 2021, 200 χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, να κοιτάμε πίσω και να νιώθουμε περήφανοι.
Πριν λίγο διάστημα κάναμε ένα λάθος. Δεν πετύχαμε στην συναίνεση. Ας μην κάνουμε και δεύτερο. Ας δώσουμε στη χώρα το χρόνο που χρειάζεται για τη νέα πορεία. Ο Υπουργός Οικονομικών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας είπε ότι βλέπει το μεσοπρόθεσμο ως διαβατήριο για τον επόμενο σταθμό, για τη νέα αναπτυξιακή ευκαιρία. Εμείς ας το δούμε και ως ένα τοκοφόρο ομόλογο. Όχι γιατί θα μας καταγράψει στο κεφάλαιο της ιστορίας, αλλά γιατί οφείλει να αποδώσει στον ελληνικό λαό το μέρισμα που του αναλογεί και που του στερούμε τα τελευταία χρόνια.
Ευχαριστώ πολύ.

Συγκεντρωσεις και πορειες χθες στα Γιαννινα εναντια στο μεσοπρoθεσμο


Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι εργαζόμενου στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα πραγματοποίησαν χθες στα Γιάννινα συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στο πλαίσιο της 48ωρης Γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την συμμετοχή του ΠΑΜΕ.

Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης ομάδα διαδηλωτών παρέμεινε για αρκετή ώρα συμβολικά περιμετρικά του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Φασούλης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα μέτρα που φέρουν την κατάρρευση της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας υπογράμμισε πώς πρέπει όλοι να παλέψουν ενάντια στα μέτρα της Κυβέρνησης της Ε.Ε και του ΔΝΤ που θα πλήξουν κάθε παραγωγική διαδικασία .

Παράλληλα ομάδες πολιτών πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του Δημοτικού Ραδιοφώνου για 2 ώρες.

Επίσης πορεία προς το κέντρο της πόλης και στην συνέχεια προς την πλατεία

Πάργης και την οδό Χαριλάου Τρικούπη που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ ξεκινώντας από το Δημαρχείο.

Σε δηλώσεις του το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Στάθης Βαμβέτσος τόνισε την συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις καλώντας τους παράλληλα να στείλουν ένα μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της στάσης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

[via]

Ημερησια διαταξη συνεδριασης 4ης Ιουλιου του Περιφερειακου Συμβουλιου

Την 4η Ιουλίου 2011,  ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1) Επικύρωση των Αποφάσεων – Πρακτικών των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, 10ης και 11ης , του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

2) Λήψη απόφασης για την υλοποίηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, ως συμπράττοντος φορέα, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» - «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

(εισήγηση: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ηπείρου  κ. Πότσης)

3) Κατάρτιση Προγραμμάτων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ηπείρου έτους 2011  (Κ.Α.Π., ΟΣΚ, κ.λ.π.)

(εισήγηση:  Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)

4) Έργα ενδιαφέροντος φορέων για ένταξη σε χρηματοδοτικά πλαίσια από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

(εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων,  κα Καλογιάννη)

5) Μέτρα προστασίας υδάτινων αποδεκτών Περιφέρειας Ηπείρου.

(εισήγηση: Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού)

6) Απόψεις σχετικά με το Χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών στην Ήπειρο.

(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας,  κ. Ψαθάς)

Δηλωσεις Δημαρχου Ιωαννινων Φιλιππα Φιλιου

«Φροντίζω την πόλη μου». Αυτός είναι ο κεντρικός άξονας των πολιτικών που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή όπως απορρέουν από το προεκλογικό πρόγραμμα που κατέθεσε στους Γιαννιώτες, από την εφαρμογή της νομοθεσίας και την αισθητική της.

Ο ευπρεπισμός της πόλης, ο σεβασμός στους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, η αποκατάσταση της νομιμότητας εκεί όπου έχει παραβιαστεί, η μέριμνα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, για καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερη ποιότητα στη ζωή μας, είναι μία συλλογική προσπάθεια. Σε πολλά σημεία απαιτεί τη συνεργασία του πολίτη ώστε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική Αρχή κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις δύο Κανονιστικές Αποφάσεις για την λειτουργία των καταστημάτων, τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, τη λειτουργία των περιπτέρων και το ωράριο της μουσικής. Οι αποφάσεις αυτές, διαμορφώνουν ξεκάθαρους και διαφανείς όρους, τους οποίους οφείλουν να σεβαστούν όλοι, προκειμένου να γίνει εφικτή η αρμονική συμβίωση στην πόλη.

«Από τα στοιχεία που έχει ο Δήμος, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ποσοστό των πολιτών ή επαγγελματιών που δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης ανέρχεται από 2% μέχρι 8%. Πρόκειται δηλαδή για μικρό αριθμό που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες, ικανό όμως να διαταράσσει τη συνολική λειτουργία της πόλης. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι αφενός να υπερασπίσουμε το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών που συμμορφώνεται στις κείμενες διατάξεις και αφετέρου να θεσπίσουμε απόλυτα ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους και θα εφαρμόσουμε», δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι στόχος των μέτρων που λαμβάνονται δεν είναι να επιβληθούν πρόστιμα και να εισπράξει χρήματα ο Δήμος, αλλά το σύνολο των πολιτών να αποβάλλει παλιές και ξεπερασμένες νοοτροπίες και να περάσει στο στάδιο, που με μία λέξη θα μπορούσαμε να το πούμε πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε στις διακοπές νερού που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες. Όπως τόνισε οι διακοπές ρεύματος έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα αντλιοστάσια τόσο του νερού όσο και του αποχετευτικού. Επίσης έθεσαν εκτός λειτουργίας τέσσερις αντλίες των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, πιθανόν από υψηλή τάση στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους, οφείλονται στις διακοπές ρεύματος.

Οι συσκέψεις του Δημάρχου με την τεχνική υπηρεσία ολοκληρώθηκαν και θα ακολουθήσουν συσκέψεις με το τμήμα καθαριότητας και περιβάλλοντος και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Ο κ. Φίλιος, στη διάρκεια των δηλώσεων ανέφερε ότι η ΣΑΤΑ έχει υπογραφεί από το Μάιο, αλλά ακόμη δεν έγινε κατανομή στους Δήμους. Αυτό πρακτικά στερεί τη δυνατότητα αποπληρωμής έργων, πρόβλημα που γίνεται πιο σοβαρό λόγω και της σοβαρής καθυστέρησης που σημειώνεται στην πληρωμή έργων που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Θησέας».

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία της ΔΕΥΑΙ, θα μετέχει στη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ που γίνεται στη Λάρισα, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης όλης της χώρας.

Την Παρασκευή, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, θα μετέχουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με αντικείμενο το έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης στο Πέραμα.

Την Παρασκευη η «πρωτη» του ΠΑΣ

Την Παρασκευή 1η Ιουλίου, στις 20:00, στο κεντρικό γήπεδο του Πανηπειρωτικού αθλητικού κέντρου στην Ανατολή, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει της νέας σεζόν.

«Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει ότι η επίσημη πρώτη προπόνηση για την αγωνιστική περίοδο 2011-12 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου στις 20:00 μ.μ στο Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (στο κεντρικό γήπεδο με την εξέδρα) και θα είναι ανοιχτή για τον φίλαθλο κόσμο της ομάδας μας. Πριν την έναρξη της προπόνησης θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση.

[via]

Το 27ο Ανταμωμα των Βλαχων από 1-3 Ιουλιου στο Μετσοβο


Περισσότεροι από 2000 χιλ. χορευτές θα συμμετάσχουν στο φετινό 27ο Αντάμωμα της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων που θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3ης Ιουλίου στο Μέτσοβο:

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μετσόβου Ν.Τσομπίκος επισήμανε ότι το Αντάμωμα των Βλάχων είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τον Δήμο του και θα αποτελέσει μια οικονομική ανάσα αποτελώντας παράλληλα και μια σημαντική προβολή για την περιοχή σε δύσκολους καιρούς.

[via]

Διεθνες Συνεδριο για την βιωσιμη Αναπτυξη στις παρακτιες περιοχες

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Βαλκανική Περιβαλλοντική Ένωση  συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα΄΄Βιώσιμη Ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές΄΄ από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο ΄΄Κάρολος Παπούλιας΄΄.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι καθηγητές και αναγνωρισμένοι ερευνητές από 12 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Κύπρο, Ιταλία, Σερβία, Βοσνία, Π.Γ.Δ.Μ.,Τουρκία και Γεωργία.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα βιώσιμης παράκτιας ανάπτυξης η οποία ιδιαίτερα για την Ελλάδα με τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής, έχει μεγάλη σημασία και βαρύτητα.

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιστρέφεται μεταξύ άλλων γύρω από την ρύπανση των νερών, του εδάφους, του αέρα, τις νέες τεχνολογίες αντιρρύπανσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, τις ένβιες θαλάσσιες πηγές και την προστασία της Δημόσιας υγείας, ενώ έχει προγραμματιστεί ευρεία συζήτηση για την ΄΄Διαχείριση και Ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου΄΄  που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας.

[via]

Συνεδριαζει σημερα η Επιτροπη Περιβαλλοντος της Περιφερειας

Με οκτώ θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης σήμερα Πέμπτη στις 10:00 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι γνωμοδοτήσεις αναφορικά με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για Αιολικά Πάρκα, αποκατάσταση ζημιών σε αντλιοστάσια, η έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για κατασκευή προσθήκης πενταόροφου κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα της γνωμοδότησης για μελέτη σχετικά με την εγκατάσταση Σταθμού Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων για την εξυπηρέτηση του νέου Δήμου Πρέβεζας.  

[via]

Απο Παραμυθια μεχρι πηγες του Αχεροντα παει ο ΟΦΠΙ

Ποδηλατική εκδρομή – διαδρομή από την Παραμυθιά μέχρι της πηγές του Αχέροντα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Κυριακή, 3 Ιουλίου ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου. Η διαδρομή διάρκειας 23 χιλιομέτρων είναι εύκολη, κατηφορική και όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα μπορέσουν στο τέλος της να βουτήξουν στα νερά του Αχέροντα. Η αναχώρηση θα γίνει ώρα 9 π.μ. από την Λεωφόρο Δωδώνης (Στρατολογία). Το κόστος συμμετοχής είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για φοιτητές και μαθητές.

[via]

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Και σημερα ματαιωση των πτησεων απο και προς Ιωαννινα λογω απεργιας

H Olympic Air ανακοινώνει ότι εξ αιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και της OΣΥΠΑ στη γενική απεργία της  ΑΔΕΔΥ με τετράωρες στάσεις εργασίας, για την Τετάρτη 29 Ιουνίου ματαιώνονται οι πτήσεις OA 808/809 Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σ. Καλογιαννης: Να απαιτησουν οι τοπικοι φορεις την θεσμοθετηση του ρυθμιστικου σχεδιου Ιωαννινων

«Χωρίς την θεσμοθέτηση του ρυθμιστικού σχεδίου Ιωαννίνων καμία απολύτως πολεοδομική ή περιβαλλοντική ρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί στους Δήμους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Αυτό συμβαίνει διότι χωρίς τροποποίηση της υφιστάμενης ζώνης οικιστικού ελέγχου δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εγκριθούν οι πολεοδομικές μελέτες που προβλέπονται από αυτά, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούν επί μακρών.»

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο Πέραμα και Δημοτική Ενότητα Περάματος και φορείς του Περάματος με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη οριοθέτησης της Παμβώτιδας  και την  έλλειψη δεύτερου κόμβου στην Εγνατία οδό.

Πρόσθεσε δε πως «Η τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου μπορεί να γίνει μόνο με το Προεδρικό Διάταγμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων το οποίο είχαμε ολοκληρώσει τον Ιούλιο του 2009 αλλά η σημερινή ανίκανη Κυβέρνηση το παρέπεμψε αναιτιολόγητα στις καλένδες»

Ο κύριος Καλογιάννης πρότεινε να απαιτήσει ο Δήμος Ιωαννιτών και οι άλλοι τοπικοί Φορείς την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού και του Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα του οποίου επίσης η τύχη αγνοείται.

[via]

Την συζητηση του Μεσοπροθεσμου στο Περιφερειακο Συμβουλιο ζητα ο Γ. Παπαδημητριου


«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα πρέπει άμεσα να συζητήσει και να τοποθετηθεί σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του οποίου διατάξεις αφορούν τις Περιφέρειες.»

Αυτό τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο»

Παπαδημητρίου τα σημεία του Μεσοπρόθεσμου που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η περαιτέρω μείωση των ήδη πενιχρών πόρων της Αυτοδιοίκησης, η εκποίηση και εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών και χώρων και η οικονομική επιβάρυνση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού από την νέα τρομακτική φοροεπιδρομή. Επίσης την συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ζήτησε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης « 3 Κλίκ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς. 

[via]

Υπο ελεγχο τεθηκε μεγαλη πυρκαγια στην Πλαταρια Θεσπρωτιας

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθες  το βράδυ η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου η οποία εκδηλώθηκε στην θέση « Βραχωνάς» της Πλαταριάς Θεσπρωτίας κοντά στις 2:30 τα ξημερώματα κοντά στην θάλασσα και σε παραθεριστικές κατοικίες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη άμεσα με δέκα οχήματα και τριάντα πέντε πυροσβέστες ενώ κατά διαστήματα είχαν πολύτιμη συνεισφορά από αέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς ένα «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο Έρικσον .

Κάηκαν περίπου 180 στρέμματα Χορτολιβαδικής  και δασικής έκτασης χωρίς πάντως να απειληθούν σπίτια και παραθεριστικές κατοικίες.

Τον συντονισμό του έργου της κατάσβεσης είχε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Χ.Σταυρόπουλος  ο οποίος εκτιμά πως πρόκειται για εμπρησμό λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και του γεγονότος ότι υπήρχαν μέτωπα σε διαφορετικά σημεία. 

[via]

H ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννινων με αφορμη την «Προταση του Προεδρου ΤΕΙ Ηπειρου για μεταφορα του ΤΕΙ Ιωαννινων στην Αρτα»


Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρόνιας αιωρείται από τη πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια της εφαρμογής του περιβόητου Καλλικράτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η φήμη για μετακίνηση του Παραρτήματος Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας. Από την πρώτη στιγμή, στο άκουσμα της συγκεκριμένης φήμης, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων αντισταθήκαμε και με συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάσαμε τις ενστάσεις μας. Αν και πιστεύαμε ότι στη συγκεκριμένη φήμη θα ήταν σύμμαχος και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόταση την οποία έκανε για το συγκεκριμένο θέμα. Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας πρότεινε τη μετακίνηση όλων των Παραρτημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη της Άρτας, αγνοώντας έτσι αφενός τη γνώμη των σπουδαστών αφετέρου τις τοπικές κοινωνίες που ευρίσκονται τα Παραρτήματα.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα και θεωρούμε αδιανόητο να καλλιεργούνται τέτοιες φήμες περί μεταφοράς του Παραρτήματος Ιωαννίνων. Το ΤΕΙ Ιωαννίνων αποτελείται από μία σχολή τη ΣΕΥΠ, η οποία διαθέτει τρία τμήματα, τα οποία κάθε χρόνο έχουν τους περισσότερους εισακτέους αλλά και είναι τμήματα με μεγάλη ζήτηση.

Ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι σπουδαστών έχουμε χρέος να ενημερώσουμε, όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους με το Παράρτημα Ιωαννίνων, για τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση της ανωτέρω πρότασης. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
>    Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής στην Άρτα από την στιγμή που μονό στη πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
>    Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Λογοθεραπείας στην Άρτα, από την στιγμή που δεν ξέρουμε εάν οι σπουδαστές θα βρουν εκεί τέτοια περιστατικά, τα οποία θα είναι σχετικά με την κλινική τους άσκηση, όπως αυτή απαιτείτε από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.
>    Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας στην Άρτα από την στιγμή που δεν ξέρουμε εάν οι υπάρχοντες βρεφονηπιακοί σταθμοί στην πόλη της Άρτας επαρκούν για την μάθηση του μεγάλου όγκου σπουδαστών του Τμήματος.
>    Επίσης στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει το Πανεπιστήμιο, με το οποίο το ΤΕΙ Ιωαννίνων έχει αναπτύξει άρρηκτη συνεργασία. Μόνιμοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο διδάσκουν αρκετά μαθήματα στους σπουδαστές του ΤΕΙ Ιωαννίνων καθώς ακόμα και οι σπουδαστές των τριών Τμήματος του ΤΕΙ Ιωαννίνων μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου τη στιγμή που το ΤΕΙ δεν διαθέτει δικά του.
>    Τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στέγασης, εύλογο είναι το ερώτημα μας σχετικά με το που θα μείνουν 3000 σπουδαστές.
>    Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το ΤΕΙ Ιωαννίνων όταν η ύπαρξη του, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς για την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων.

Γίνεται εύκολο αντιληπτό από όλα τα παραπάνω ότι ο οποιαδήποτε φιλολογική συζήτηση για μετακίνηση του ΤΕΙ Ιωαννίνων είναι πλήρως αβάσιμη καθώς δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς του ΤΕΙ στην Άρτα. Αντί να συζητάμε και για νέα Τμήματα στο ΤΕΙ, απορούμε πως ξεστομίζουν κάποιοι τέτοιες κουβέντες. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που μας αξίζουν και σίγουρα δεν μας αξίζει να πάμε σε μια μικρή πόλη που δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σπουδαστών.

Επιπροσθέτως, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του ΤΕΙ Ιωαννίνων. Πάγια θέση μας αποτελεί η πλήρη αυτονομία του ΤΕΙ Ιωαννίνων και η μελλοντική του συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Νοσηλευτικής να ενταχτεί στην Ιατρική και να γίνει Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική, το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας να ενταχτεί στο Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Λογοθεραπείας και να γίνει Πανεπιστημιακή Λογοθεραπεία.

Όλα αυτά όμως για να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι  εμπλεκόμενοι φορείς και να σχεδιάσουν σωστά το μέλλον των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έτσι ώστε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνει όπως πραγματικά της αξίζει αφενός για εμάς που είμαστε τώρα σπουδαστές αφετέρου για τις γενιές που έρχονται στο μέλλον. Τυχόν μεταφορά του ΤΕΙ θα σημάνει την ταφόπλακα για την ανάπτυξη αυτής της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους σπουδαστές αλλά και τους τοπικούς φορείς να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Οι διεκδικήσεις για εμάς δεν έχουν χρώμα ειδικά όταν πρόκειται για τον χώρο της Παιδείας.

Υ.Γ. Χρήσιμη συμβουλή για το Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα. Καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το ΤΕΙ Ηπείρου, να ρωτήσει πρώτα τους σπουδαστές για το τι θέλουν και όχι να προχωρήσει σε αύτη χωρίς τη γνώμη αυτών. 

Με εκτίμηση,
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων

Αναβαση στη Νεμερτσικα (Ορειβατικος Συλλογος Ιωαννινων)


Ανάβαση στη Νεμέρτσικα (2208μ) θα πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011.

Θα γίνουν δύο πορείες. Η πρώτη διάρκειας 9 ωρών θα ξεκινήσει από τους Δρυμάδες και θα καταλήξει στον Μολυβδοσκέπαστο. Η πορεία είναι για πεπειραμένους ορειβάτες και με καλή φυσική κατάσταση.
Η δεύτερη διάρκειας 7 ωρών θα ξεκινήσει από τους Δρυμάδες, θα ανεβεί στην κορυφογραμμή και θα επιστρέψει στους Δρυμάδες.

Αναχώρηση 6:30πμ από την Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων).
Αρχηγός: Απόστολος Δεμερτζής Υπαρχηγός: Κώστας Κωλέτσης.

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς) καθημερινά 7-9μμ. Τηλ. 26510-22138. http://www.orivatikos.gr.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ματαιωση των πτησεων της Olympic Air απο και προς Ιωαννινα λογω απεργιας

H Olympic Air ανακοινώνει ότι εξ αιτίας της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και της OΣΥΠΑ στη γενική απεργία της  ΑΔΕΔΥ με τετράωρες στάσεις εργασίας, για την Τρίτη 28 Ιουνίου ματαιώνονται οι πτήσεις OA 808/809 Αθήνα-Ιωάννινα-Αθήνα.

Τροχαιο με δυο νεκρους στο Τεροβο

Τραγικός ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που έγινε το μεσημέρι στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων - Αθηνών κοντά στο Τέροβο, με δύο νεκρούς και έναν τραυματία.

Καραμπόλα προκλήθηκε όταν ένα επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με άλλα δύο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Νεκρός από το πρώτο αυτοκίνητο ανασύρθηκε ο 75χρονος συνεπιβάτης ενώ ο δεύτερος νεκρός περίπου 40 χρόνων η ταυτότητα του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή, ήταν στο δεύτερο αυτοκίνητο. Ένα ακόμη άτομο ανασύρθηκε τραυματισμένο από τα συντρίμμια των αυτοκινήτων. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά η Τροχαία Ιωαννίνων.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων στην ίδια περιοχή τα ξημερώματα της Κυριακής είχε συγκρουστεί αλβανικό λεωφορείο με νταλίκα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο συνοδηγός του λεωφορείου και να τραυματισθούν ο οδηγός και πέντε επιβάτες του λεωφορείου.

[via]

Για δυο χρονια παικτης του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ο Φωτης Γεωργιου

Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Φώτη Γεωργίου,  ο οποίος θα φοράει την φανέλα του "Άγιαξ της Ηπείρου" για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Γεωργίου αποτελεί το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για την αγωνιστική περίοδο 2011-12, έπειτα από την μεταγραφή του Άντι Λίλα.

Ο Φώτης Γεωργίου προχώρησε και στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας τονίζοντας: " Είμαι παρά πολύ ικανοποιημένος με την μεταγραφή μου στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Ο ΠΑΣ έχει φοβερή δυναμική ως ομάδα, ενώ έχει πολύ πιστούς φιλάθλους που τον ακολουθούν παντού. Η φετινή χρονιά που θα έρθει στην Super League, σαφώς και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ωστόσο από την πλευρά μας εμείς οι ποδοσφαιριστές θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας".

Ολοκληρώνοντας ο Φώτης Γεωργίου ανέφερε: "Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και εύχομαι πάνω από όλα να έχουμε υγεία και μια πολύ καλή αγωνιστική σεζόν".

Το βιογραφικό του Φώτη Γεωργίου

Ο Φώτης Γεωργίου είναι μέσος, γεννήθηκε στις 19-7-1985 και η καταγωγή του είναι από το χωριό Βουβοπόταμος Πρεβέζης.  Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Στη συνέχεια πήγε δανεικός στη Μαρκό και αμέσως μετά αγωνίσθηκε σε Καλλιθέα, Λαμία, Ιωνικό, Διαγόρα.

Με τον Διαγόρα φέτος πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, αφού είχε συνολικά 31 συμμετοχές και 8 γκολ στο πρωτάθλημα και 6 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος. Αγωνίστηκε και μία φορά με την Εθνική ελπίδων στον αγώνα Ελλάδα – Ισπανία 2-1 στις 21-4-2004.

Σε εφαρμογη οι κυκλοφοριακες αλλαγες στην Κεναν Μεσαρε

Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα οι κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κενάν Μεσαρέ, όπως είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν καθορισμού ορίου ταχύτητας στα 50 χιλιόμετρα και καθημερινούς ελέγχους από την Τροχαία και προσωρινή ρύθμιση στον κόμβο Νικοπόλεως.

Η ρύθμιση αφορά σε απαγόρευση αριστερής στροφής προς Κενάν Μεσαρέ και κατεύθυνση των οχημάτων προς κυκλικό κόμβο με παράλληλη παραχώρηση προτεραιότητας στην αριστερή στροφή προς Νικοπόλεως.

Η προσωρινή ρύθμιση θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Τα αποτελέσματά της θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί η τοποθέτηση ή μη φωτεινών σηματοδοτών, όπως είχε αποφασιστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ευχαριστεί την Τροχαία για την συνεργασία που υπάρχει, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα σε έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.

Ζητά από τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να συνεργάζονται με τους αστυνομικούς για την αποφυγή προβλημάτων.

Μεγαλη πυρκαγια στην Πλαταρια Θεσπρωτιας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην κοινότητα Πλαταριά στην Ηγουμενίτσα.

Στην περιοχή, όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση, βρίσκονται 10 οχήματα της πυροσβεστικής με 18 πυροσβέστες και 22 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ έχουν καεί μέχρι στιγμής 180  στρέμματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιεί και πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου καναντέρ.

[via]

Εκλογη του Βουλευτη Ιωαννινων Μ. Παντουλα στη θεση του Γενικου Γραμματεα της Διακοινοβουλευτικης Συνελευσης Ορθοδοξιας


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας εξελέγη, ομοφώνως, Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) κατά την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 18ης Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης (Παρίσι, 21-24.06.2011).

Η 18η Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι εθνικών κοινοβουλίων από είκοσι χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Ουγκάντα, Ουκρανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σουδάν), είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης τις θρησκευτικές αξίες στον κόσμο της οικονομικής κρίσης.

Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση αναγνώστηκαν μηνύματα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φιλ. Πετσάλνικου, του Προέδρου της Ρωσικής Δούμα κ.Boris Gzyzlov, του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Idriss  Ndele, του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, και του Προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Δρ. Olav Fykse Tveit.

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, με την ιδιότητα του παρατηρητή,  ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου κ. Βασίλης Γερανίδης, ο αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού  Κοινοβουλίου κ.Marwick Khumalo, o Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας κ. Peter Zverev, o Διευθυντής του Θεολογικού Ινστιτούτου «Άγιος Σέργιος» των Παρισίων Επίσκοπος Κομάνων κ. Γαβριήλ, ο αιδ. Δρ.Daniel Buda από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, υπεύθυνος του γραφείου της Δ.Σ.Ο. στην Αφρική.       

4ωρη διακοπη της λειτουργιας του Πανεπιστημιου Ιωαννινων την Τριτη 28-6-2011

Από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος στη Συνεδρία της αριθμ. 973/23-6-2011, έχοντας υπόψη της ότι την Τρίτη, 28-6-2011, κατατίθεται για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής» αποφάσισε τα εξής:

Να κηρύξει την Τρίτη 28-6-2011 4ωρη διακοπή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου από ώρα 10.00 πρωινή μέχρι 14.00 μεσημβρινή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, δεδομένου ότι το ως άνω σχέδιο νόμου άπτεται και της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της μείωσης του προσωπικού του, με συνέπεια την αδυναμία του Ιδρύματος να υλοποιεί το εκπαιδευτικό  και ερευνητικό του έργο.

Παρακαλούνται οι Πρόεδροι των Τμημάτων σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους διδάσκοντες να ρυθμίσουν θέματα εξετάσεων.

Απεργιακες κινητοποιησεις το επομενο διημερο

Κάλεσμα συμμετοχής στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις 28 και 29 Ιουνίου, απηύθυναν οι διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων.

Στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθούν δυο συγκεντρώσεις: η πρώτη, την Τρίτη στις 10:30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η δεύτερη, την Τετάρτη
στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

Στα Μέσα Ενημέρωσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011, 11.00-3.00 μμ και 4ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011, 11.00-3.00 μμ, όλων των δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών στα Μ.Μ.Ε.

[via]

Ξαναχτυπησαν το ιδιο αντλιοστασιο δυο μηνες μετα!


Οι «κυνηγοί του χαλκού» έκαναν την επανεμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, επιστρέφοντας για να αρπάξουν ό,τι είχαν… αφήσει από αντλιοστάσιο στην περιοχή Ροδοτόπι, το οποίο είχαν λεηλατήσει και πάλι πριν από δυο μήνες! Στο διάστημα που εκτελούνταν εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών που είχαν προκαλέσει οι εισβολείς στην προηγούμενη «επίσκεψή» τους στις 27 Απριλίου, το αντλιοστάσιο φυλασσόταν μόνο από τις 9 το βράδυ και μετά από την Αστυνομία.

Την υπόλοιπη ημέρα έμενε αφύλακτο και αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες που παραβίασαν μία από τις κλειδωμένες πόρτες, μπήκαν στο εσωτερικό και άρπαξαν ανενόχλητοι όσα  καλώδια χαλκού είχαν τοποθετηθεί ξανά στους πίνακες!

Η κλοπή έγινε αντιληπτή το επόμενο πρωί από τα συνεργεία που είχαν πάει για να κάνουν τις τελικές δοκιμές για την επαναλειτουργία του αντλιοστασίου, που θα εξασφάλιζε νερό για 1.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Ροδοτοπίου, που απειλούνται πάλι με καταστροφή. Στην πρώτη διάρρηξη οι δράστες είχαν κλέψει καλώδια αξίας 6.000 ευρώ, αλλά το κόστος αποκατάστασης έφτασε τις 45.000 ευρώ και καλύφθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

[via]

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Συνεληφθη ενω οδηγουσε κλεμμενο μοτοποδηλατο

Συνελήφθη  χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας ημεδαπός, ο οποίος  κατελήφθη να οδηγεί μοτοποδήλατο, το οποίο είχε κλέψει την προηγούμενη ημέρα.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε βάρος του δράστη εκκρεμεί ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση για κλοπή, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν δύο ναρκωτικά χάπια.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων.

[via]

Eνας νεκρος και 5 τραυματιες σε αυτοκινητικο δυστυχημα

Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος μεταξύ Αλβανικού λεωφορείου και νταλίκας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας κοντά στο χωριό Τεροβο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο οδηγός του λεωφορείου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προσέκρουσε σε προπορευόμενη νταλίκα με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Από την σφοδρή σύγκρουση οι άντρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν νεκρό των συνοδηγό και σοβαρά τραυματία τον οδηγό του λεωφορείου. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακόμισαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων τους πέντε τραυματίες και τον άτυχο συνοδηγό.

[via]

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο ΠΑΣ ανακοινωσε τον Αντι Λιλα


Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή,  Άντι Λίλα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το βιογραφικό του Άντι Λίλα

O Άντι Λίλα  είναι διεθνής εν ενεργεία με την Εθνική Αλβανίας, ενώ αγωνίσθηκε στις ομάδες νέων και στην εθνική ελπίδων της γειτονικής χώρας. Φέτος αγωνίστηκε στην ομάδα Κ.F. Τίρανα με την οποία είχε 26 συμμετοχές και 6 γκολ. Ο Άντι Λίλα αγωνίζεται στη δεξιά περιφέρεια αλλά και ως αμυντικός χαφ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1986 και έχει ύψος 1.84 μ. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 2003 στην ομάδα της γενέτειράς του Μπέσα όπου μέχρι το 2006 είχε 73 συμμετοχές και 1 γκολ.

Τη σεζόν 2006-2007 ήταν στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης  και στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στη Μπέσα που την επόμενη σεζόν 2008-2009 είχε 29 συμμετοχές. Στην τελευταία τριετία 2008-2011 αγωνίστηκε στην ομάδα Κ.F. Τίρανα με 52 συμμετοχές και 6 γκολ.

Δηλωση του Προεδρου του ΠΑΣ Γιαννινα για την υποθεση με τα "στημενα"

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 κ. Γιώργος Χριστοβασίλης προχώρησε στην κάτωθι δήλωση:

Ουδέποτε ασχολήθηκα, πλησίασα ή εκδήλωσα ακόμα και το στοιχειώδες ενδιαφέρον για να εμπλακώ έστω και θεωρητικά με αυτό που ονομάζεται "παρασκήνιο". Ούτε στην ομάδα μου ,ούτε και σε καμία άλλη επιχειρηματική μου δραστηριότητα.

Ποτέ δε, ούτε εγώ, ούτε ουδείς εκ του περιγυρού μου ασχολήθηκε με αυτό που ονομάζεται στοίχημα.

Συνεπώς αποτελεί τεράστια έκπληξη για μένα αλλά και όσων με γνωρίζουν, η αναφορά του ονοματός μου στην "περίφημη" λίστα των 70 υπόπτων.

Δεν κατανοώ τον λόγο, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί, δεν περνά από το μυαλό μου, κανένα έστω και απίθανο σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αιτία του διασυρμού, που από εχθές υφίσταμαι, προσωπικά και επιχειρηματικά.

Το μόνο που σήμερα μπορώ να κάνω είναι να ζητήσω από την Ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου , το ταχύτερο, να λάβω γνώση για το τι συμβαίνει και κυρίως να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διελεύκανση του θέματος.

"Οθελλος" στο Υπαιθριο Θεατρο ΕΗΜ

Ο  Γιώργος Κιμούλης και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Οθέλλος».

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κιμούλη (Οθέλλος), τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Ιάγος), την Σμαράγδα Καρύδη (Δυσδαιμόνα), την Γωγώ Μπρέμπου (Αιμιλία), και τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη (Κάσσιος),  πλαισιωμένους από ένα θίασο 10  ακόμη καταξιωμένων ηθοποιών.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα στο Θέατρο Badminton στις 22 Ιουνίου  και την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις 9.15, θα παρουσιαστεί στο Υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ., υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. 

Η τραγωδία της ζήλειας, της προδομένης εμπιστοσύνης και της εκδίκησης που γεννά ο φόβος του διαφορετικού. Η ιστορία του Μαυριτανού Οθέλλου, υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο οποίος έχοντας πέσει θύμα της  παγίδας του φιλόδοξου υπασπιστή του Ιάγου, σκοτώνει, τυφλωμένος απ’ τη ζήλεια, τη γυναίκα του Δυσδαιμόνα. Ο Οθέλλος γράφτηκε περίπου το 1603,την ίδια εποχή με τα άλλα έργα του Σαίξπηρ: Άμλετ, Μάκβεθ και Βασιλιάς Ληρ και δημοσιεύτηκε το 1622.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης – Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης – Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έλενα Γεροδήμου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Στυλιανέση
Οργάνωση Παράστασης: Βαρβάρα Μερτύρη
Οργάνωση Περιοδείας: Λευτέρης Πλασκοβίτης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Συμμετέχουν:  Πετροπουλέας Ηλίας, Ψυχογιός Γιώργος, Κοτσαρίνης Γιάννης, Παναγιωτίδης Στάθης, Σάκκουλης Μιχάλης, Μιχάκος Νίκος, Μητροπούλου Δομνίκη, Παπαδοπούλου Μαρία,  Μυλωνάς Γιάννης, Ανανία Τραϊάνα.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 23€ - 17€ μαθητικό, φοιτητικό.

Πολυπλευρη εκπαιδευτικη παρεμβαση στην Ηπειρο απο το Κοινωφελες Ιδρυμα Ιωαννη Σ. Λατση


Το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας (ΙΑΟΑ), μέλος του δικτύου Ιδρυμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στο «Κέντρο Πολιτισμού Μονής Περιστεράς–Δουρούτη» της Πανεπιστημιούπολης την απονομή 12 βραβείων σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια της Αλβανίας. Σκοπός του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2006, είναι η οικονομική αλλά κυρίως η ηθική υποστήριξη των ομογενών φοιτητών που ανταποκρίνονται με εντυπωσιακό αποτέλεσμα στις πανεπιστημιακές τους υποχρεώσεις. 

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, τόνισε: «είναι μία εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν νέοι άνθρωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να διακριθούν στον επιστημονικό τομέα και να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα για όλους. Νέοι άνθρωποι που ήρθαν στο Πανεπιστήμιό μας, έχοντας βιώσει μέχρι τότε διάφορες στερήσεις, αλλά που πέτυχαν με τον προσωπικό τους μόχθο να υπερβούν τις δυσκολίες και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον» ενώ προσέθεσε «θα ήθελα να τους προτρέψω να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια επιμονή και προσήλωση, να θέτουν στόχους, να έχουν φιλοδοξίες και να πραγματοποιούν τα όνειρά τους». 

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι παρεμβάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση προσπαθούν να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις κοινωνίες και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν όλα τα κοινωφελή ιδρύματα αν θέλουν να διατηρούν την επαφή τους με την πραγματικότητα και να είναι διαρκώς ωφέλιμα». Αναφερόμενος στο επίπεδο των φετινών αιτήσεων σημείωσε ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό, η αξιολόγηση έγινε πράγματι μεταξύ ισοτίμων υποψηφιοτήτων και χρειάστηκε να ‘επιστρατευτούν’ οι λεπτομέρειες για να φθάσουμε στην τελική επιλογή.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στηρίζει πολύπλευρα την περιοχή της Ηπείρου και τις ομογενειακές κοινότητες στην Αλβανία, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση παρουσίας και παρέμβασης στην περιοχή. Αιχμή του δόρατος, για 20 σχεδόν χρόνια, αποτέλεσε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων για ομογενείς εξ Αλβανίας σπουδαστές. Το Κέντρο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ήπια ενσωμάτωση των νεότερων μελών της ομογένειας στην ελληνική κοινωνία αλλά και στον επαναπατρισμό αρκετών εξ αυτών, με εφόδια τις γνώσεις και τις νέες εμπειρίες που απέκτησαν στην Ελλάδα. Κατά τις δύο δεκαετίες λειτουργίας του, φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 1.100 παιδιά που εκπαιδεύτηκαν στις ειδικότητες των Μηχανικών Αυτοκινήτων, Ηλεκτρονικών, Φανοποιών, Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Υδραυλικών, Ξυλουργών, Κομμωτών, Μαγείρων και Ειδικών Αλουμινοκατασκευών.
Στις 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Πωγωνιανή η αποφοίτηση 24 σπουδαστών στις ειδικότητες της Μαγειρικής και της Κομμωτικής.

Επιπλέον, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μέσω του προγράμματός του «Επιστημονικές Μελέτες», έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια προτάσεις ερευνητικών ομάδων από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διδακτορικές διατριβές με αντικείμενο τη μελέτη θεμάτων της περιοχής. Παράλληλα, στηρίζει προγράμματα όπως το Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας σε απόδημους Ηπειρώτες καθώς και τη δράση του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών. Τον Δεκέμβριο του 2010, υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε βραβείο που θεσμοθέτησε το Ίδρυμα εις μνήμη του Άγγελου Κίτσου σε μελέτη με θέμα τη θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι.

Στην εκδήλωση της 23ης Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρέστησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Προξενείου της Αλβανίας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΑΟΑ.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.latsis-foundation.org.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Μπουμπλίνη 210-6282136, kbou@setegen.gr

Παρουσιαση μελετης "Ερευνα για τη φοροδιαφυγη" από το Οικονομικο Επιμελητηριο

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας(ΟΕΕ) και η Τοπική Διοίκηση του 6ου Περιφερειακού Τμήματος του ΟΕΕ  διοργανώνουν παρουσίαση της μελέτης με θέμα «Έρευνα  για τη Φοροδιαφυγή», που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Ιωάννινα την  Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011    και   ώρα    8:00 μμ    στο Ξενοδοχείο  GRAND  SERAΙ με ομιλητές τον κ. Γεώργιο Κυδωνάκη, γενικό γραμματέα της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ και τον Καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, Πρόεδρο Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρεις νεοι σταθμοι διοδιων στην Εγνατια

Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται και τρεις νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό. Οι νέοι σταθμοί θα χωροθετηθούν στην Ανάληψη Λαγκαδά, στον Ιάσμο της Κομοτηνής και στο Μαλακάσι των Ιωαννίνων. Αναμένεται να λειτουργήσουν στα μέσα Ιουλίου, θα είναι προσωρινοί, μέχρι την κατασκευή των μόνιμων σταθμών σε 1,5 χρόνο, και έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπάρχοντα σταθμό διοδίων που λειτουργεί στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Από πλευράς «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» αναμένεται η απόφαση για την έναρξη λειτουργίας των νέων διοδίων, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση και Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην απόφαση αυτή θα καθορίζεται και το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι οδηγοί, το οποίο όμως, όπως επισημαίνεται, θα είναι χαμηλότερο από τις τιμές των διοδίων στην ΠΑΘΕ. Σε 1,5 χρόνο, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία οδό, οι προσωρινοί σταθμοί θα αντικατασταθούν από τους νέους και μόνιμους σταθμούς ηλεκτρονικών διοδίων.

[via]

Κλειστα τα καταστηματα τα Σαββατα Ιουλιου - Αυγουστου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει τα μέλη του και το αγοραστικό κοινό ότι, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου αποφασίσθηκε με ψήφους 32 υπέρ και 25 κατά, πως τα εμπορικά καταστήματα της πόλης των Ιωαννίνων θα παραμείνουν κλειστά τα Σάββατα των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

[via]

Το Σαββατο ο αγωνας παλαιμαχων ΠΑΣ - Ατρομητου


Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του Ατρομήτου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Ζαγορίου.

Ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο του Τσεπελόβου και στο τέλος του θα βραβευτούν Ζαγορίσιοι ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Ατρόμητου καθώς και ο αείμνηστος τερματοφύλακας του Ατρόμητου, του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος, Στάθης Τσανακτσής.

[via]

Προστασια του εθνικου παρκου Βορειας Πινδου

Η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.

Για τον λόγο αυτό, από το 2007 πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στα έξι Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενημερωτικές προβολές για την προστατευόμενη περιοχή, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στους χώρους των Κέντρων, καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις που υλοποιούνται κάθε χρόνο, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού κ.ά.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, υλοποιήθηκε πιλοτικά πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, με στόχο την προβολή της προστατευόμενης περιοχής, αλλά και την περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση των μικρών μαθητών, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 επισκέψεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό από το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, περιελάμβανε επισκέψεις στους χώρους των σχολείων, των Συμβούλων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης, καθώς και των ξεναγών υπαλλήλων των Κέντρων Πληροφόρησης, παρουσίαση της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, προβολή - παρουσίαση των σημαντικότερων ειδών χλωρίδας και πανίδας του πάρκου και Περιβαλλοντικά Παιχνίδια.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, σχεδιάζει τη συνέχιση του συγκεκριμένου έργου με ανάλογες δράσεις και για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012, έχοντας ως βασικό σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Οι ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές, η πολύχρονη ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός, που διαθέτει η περιοχή, απαιτούν σεβασμό και προστασία, ιδιαίτερα από τους νέους, στους οποίους άλλωστε και ανήκουν οι πολύτιμοι αυτοί πόροι.

[via]

Ισχυρη τεχνογνωσια και χρηματοδοτικα «εργαλεια» απο την 1η Ιουλιου μεταφερονται στις αιρετες Περιφερειες

Η σωστή και ορθολογική διαχείριση των κτιριακών υποδομών με βάση την πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν ένας από τους βασικούς στόχους που έθεσε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης».

Κύριο μέλημα ήταν η εξοικονόμηση πόρων με τον περιορισμό της σπατάλης και των εξόδων σε μισθώματα κτιρίων καθώς και η αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη γεγονός που επισημαίνει η Γενική Γραμματέας με δήλωσή της στην οποία τονίζει: «στόχος μας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, ήταν και παραμένει να συμβάλουμε με τον ορθότερο τρόπο στον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, που επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και να βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σπατάλης δημόσιου χρήματος. Κάθε μέρα θέλουμε να πιστεύουμε πως βελτιωνόμαστε και δείχνουμε πως κινούμαστε σε μια άλλη λογική που στοχεύει στο γενικό νοικοκύρεμα, χωρίς μειώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να σταματήσουν δηλαδή οι μαύρες τρύπες τις οποίες μετά οι ίδιοι οι πολίτες καλούνται να κλείσουν. Βασική αρχή μας είναι η χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος με σεβασμό στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τον φορολογούμενο πολίτη».

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και λίγο πριν εκπνεύσει το μεταβατικό στάδιο (1 Ιουλίου 2011) για την μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις Αιρετές Περιφέρειες οσχεδιασμός της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίαςβρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης συγκεντρώνοντας συνεργαζόμενες υπηρεσίες σε λιγότερα κτίρια και επανεξετάζοντας συμβάσεις ενοικιαζόμενων ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρονται οι υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Γραφείο Γεν. Δ/ντη , Δ/ση ΠΕ.ΧΩ.Σ. & Δ/νση Υδάτων) σε ιδιόκτητο κτίριο στο 5ο χλμ. Ιωαννίνων-Κοζάνης και η Δ/νση Τεχνικού Ελέγχου στο Ιδιόκτητο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου (Βορείου Ηπείρου 17).

Οι υπηρεσίες του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Δ/νσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης (Δ.Ι.Σ.Α.), της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (Ε.Δ.Α.), της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων (Δ.Δ.Ε.), της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής Έργων (Δ.Ε.Κ.Ε.) και της Διεύθυνσης Συντήρησης Έργων (Δ.Ε.Σ.Ε.) οι αρμοδιότητες των οποίων σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεταβιβάζονται στην Αιρετή Περιφέρεια θα μεταφερθούν σε χώρους που έχει ορίσει ο αιρετός Περιφερειάρχης.

Με αφορμή τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε γραπτή δήλωσή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τονίζει: «Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πρόκειται για μια μεγάλη αυτοδιοικητική τομή με την οποία γίνεται πράξη η έννοια της αποκέντρωσης. Ουσιαστικές αρμοδιότητες του κράτους μεταφέρονται στις Αιρετές Περιφέρειες. Από την 1η Ιουλίου οι αιρετοί Περιφερειάρχες θα διαχειρίζονται τις τύχες των περιφερειών και των πολιτών τους. Προγραμματισμός, μελέτες, δράσεις και έργα περνάνε στα χέρια τους καθώς υπηρεσίες με αναπτυξιακό χαρακτήρα μεταβιβάζονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Αιρετές Περιφέρειες. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή που σχεδιάζει και υλοποιεί το μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, η Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης που συμβάλει  μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και άλλων προγραμμάτων στην ρευστότητα της αγοράς και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, οι Δ/νσεις έργων (Δ.Δ.Ε.- Δ.Ε.Κ.Ε.- Δ.Ε.Σ.Ε.) που με την ισχυρή τεχνογνωσία και τα τεχνικά τους εργαλεία αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την υλοποίηση έργων υποδομής αλλά και ολοκληρωμένων έργων διαχείρισης περιβαλλοντικών θεμάτων όπως οι ΧΥΤΑ  περνούν με τον «Καλλικράτη» στην αρμοδιότητα των αιρετών Περιφερειών. Η μεγάλη πρόκληση για όλους τώρα ξεκινά. Ο «Καλλικράτης» βάζει τέλος στο συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών. Μεταφέρει ισχυρή τεχνογνωσία και χρηματοδοτικά «εργαλεία» στην αιρετή Περιφέρεια για να κάνει πράξη το όραμα των αιρετών οργάνων Α΄& Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης για μία ισχυρή περιφέρεια με επίκεντρο τον πολίτη». 

Στο Συνοριακο Σταθμο, Τελωνειο Μαυροματιου η Γενικη Γραμματεας

Τις συνθήκες λειτουργίας και τις κτιριακές υποδομές του Συνοριακού Σταθμού Τελωνείου Μαυροματίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης (22/6/11)και είδε από κοντά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο νέο κύκλο επαφών που ξεκινά η Γενική Γραμματέας στους Συνοριακούς Σταθμούς Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» σύμφωνα με το οποίο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συστήνονται Τμήματα Συνοριακών Σταθμών τα οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών σταθμών, καθώς και για την άρτια λειτουργία τους.

Η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επισκέφθηκε το Μαυρομάτι, όπου ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών.

Από την πλευρά της τους διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρίσκονται στο πλευρό τους και σε συνεργασία μαζί τους θα προχωρούν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Άλλωστε στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης υπάρχει ειδικός κωδικός με τα έσοδα από τα κάθε είδους μισθώματα που προέρχονται από την εγκατάσταση μη δημόσιων υπηρεσιών στους χώρους των Συνοριακών σταθμών και τα οποία διατίθενται για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

«Παρόλη τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και o εκσυγχρονισμός του συνόλου των υποδομών των τελωνείων της χώρας, παραμένει για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. Με την επίσκεψή μου σήμερα στο τελωνείο ήθελα να δω από κοντά την κατάσταση, καθώς για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η βελτίωση των υποδομών είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που συμβάλουν στην αναβάθμιση τόσο των συνθηκών εργασίας όσο και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μια από τις πύλες της χώρας μας που διαρκώς αυξάνεται η κίνηση από και προς τη γειτονική Αλβανία τόσο στον τομέα εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων όσο και στην μετακίνηση ατόμων, καθώς και την προσέλκυση είτε μεμονωμένων τουριστών, είτε οργανωμένων γκρουπ από χώρες της Ευρώπης και της Βαλκανικής», υπογράμμισε η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το κατάστημα αφορολογήτων που λειτουργεί στο Συνοριακό Σταθμό και συνομίλησε με τον υπεύθυνο και τους υπαλλήλους του καταστήματος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η διοικητική παραλαβή του κτιρίου που κατασκευάστηκε μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδος-Αλβανίας και προορίζεται για τη λειτουργία αναψυκτήριου.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ολοκληρωση της Πανηπειρωτικης Συνδιασκεψης της Δημοκρατικης Αριστερας


Στα πλαίσια της περιφερειακής συγκρότησης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-6-2011 στο Πολυθέαμα, η Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη του κόμματος με τη συμμετοχή των Αντιπροσώπων, των Νομαρχιακών Επιτροπών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, αλλά και πλήθος πολιτών.

    Στο πρώτο μέρος έγινε εκτενής αναφορά στα καίρια ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας της Ηπείρου με εισηγητή το μέλος της Κ.Ε και  του Οργανωτικού Γραφείου, Γιώργο Ζάψα και ακολούθησε συζήτηση όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα ενός ’’Εθνικού Σχεδιασμού’’ για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

   Στο δεύτερο μέρος της Συνδιάσκεψης, μετά την λεπτομερή εισήγηση του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας, Στέφανου Μπαγιώργου, για τα μεγάλα προβλήματα που του τόπου , τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή  και τις προτάσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για την έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, ακολούθησε ευρεία πολιτική συζήτηση.

  Η Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή 11/μελούς Περιφερειακού Γραφείου που αποτελείται από τους:

Γιώργο Αθανασίου

Τάσο Βασιλείου

Γιώργο Ζάψα

Μιχάλη Καττή

Παναγιώτη Κλάπα

Ελένη Κοτζαμποπούλου

Δημήτρη Μηλιώνη

Λαμπρινή Σούρδη

Γιώργο Σπύρου

Αλέκο Σόφη

Δώρα Χουλιάρα

Στο Δημαρχειο Ιωαννινων ο πεζοπορος Γιαννης Φιλιππιδης

Το δημαρχείο Ιωαννίνων αποτέλεσε σήμερα σταθμό της μεγάλης διαδρομής του πεζοπόρου Γιάννη Φιλιππίδη. Ο Γιάννης Φιλιππίδης ξεκίνησε στις 5 Μάιου από την Ορεστιάδα με σκοπό να διανύσει περπατώντας 42 νομούς της χώρας, προωθώντας τα μηνύματα της δωρεάς οργάνων και ιστών, της εθελοντικής αιμοδοσίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα έχει διανύσει 1900 χιλιόμετρα, από τα 5.200 που είναι το σύνολο της διαδρομής, με τελευταίο σταθμό τη Σητεία της Κρήτης.

Στο δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας, ο οποίος του ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο για την ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε.

«Ο κ. Φιλιππίδης μεταφέρει τρία πολύ σπουδαία μηνύματα. Τρία μηνύματα που έχουν εξαιρετική σημασία στις μέρες μας και πρέπει να γίνουν μηνύματα όλης της κοινωνίας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Γιωτίτσας.

Ο κ. Φιλιππίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποδοχή που του έγινε και σημείωσε πως στόχος του είναι να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, στέλνοντας μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης, τα οποία είναι απαραίτητα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Το "μπαμ" με Κιλι Γκονζαλες ψαχνει ο ΠΑΣ!

Μια μεταγραφή που θα προκαλέσει μεγάλη εντύπωση κυνηγάει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος κατέθεσε επίσημη πρόταση για την απόκτηση του Κίλι Γκονζάλες.

Ο 36χρονος αργεντινός μεσοεπιθετικός, αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Αργεντινής με την φανέλα της Ροζάριο Σεντράλ, έχοντας 16 συμμετοχές και δύο τέρματα και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται τέλος του μηνός.

Ο ΠΑΣ έχει επαφές με τον παίκτη καταθέτοντας του πρόταση για συνεργασία και αναμένονται τις επόμενες ημέρες εξελίξεις.

Ο Κίλι Γκονζάλες, έκανε μεγάλη καριέρα σε Βαλένθια και Ίντερ και σε ομάδες της Αργεντινής όπως η Μπόκα και η Σαν Λορέντζο.

[via]

Tο Διεθνες Περιβαλλοντικο Συνεδριο στα Ιωαννινα

Το Διεθνές Περιβαλλοντικό Συνέδριο θα φιλοξενήσει η πόλη των Ιωαννίνων το διάστημα 29 Ιουνίου με 1η Ιουλίου, το οποίο πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Βαλκανική Περιβαλλοντική Ένωση (την Β.Ε.Ν.Α).

Στο συγκεκριμένο συνέδριο μετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Ειδική ενότητα θα αποτελέσει η παρουσίαση εισήγησης με θέμα «Αναφορά στην Διαχείριση και Ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου» η οποία θα γίνει στην Πρέβεζα την Παρασκευή 1η Ιουλίου στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης όπου αναμένεται να βρεθούν περίπου 70 επιστήμονες οι οποίοι θα συζητήσουν για την Ανάπτυξη και την Διαχείριση του Αμβρακικού Κόλπου.

[via]

Νεκρος βρεθηκε ο Ηγουμενος της Μονης Τζορας

Νεκρός βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο ηγούμενος της Μονής Τζόρας Πορφύριος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια καθώς από την έρευνα που έκανε η αστυνομία και τα στοιχεία που διαθέτει δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Ο ηγούμενος ζούσε μόνος του στη Μονή και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

[via]

Συλληψεις για ναρκωτικα μετα απο καταδιωξη και πυροβολισμους

Μετά από καταδίωξη στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών αργά το απόγευμα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας, κατάφεραν να εγκλωβίσουν και να συλλάβουν στη συνέχεια, τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι μετέφεραν με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 40 κιλά χασίς.

Η σύλληψη τους έγινε κοντά στο κέντρο της Ανατολής, αφού οι  δράστες είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα το αυτοκίνητο και κινήθηκαν πεζοί. Οι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους δράστες κοντά στο πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο Ανατολής.

[via]

Συνεχιζονται κανονικα οι προκαταβολες απο την «Δωδωνη Α.Ε.»

Ημέρες εξελίξεων οι επόμενες για το μέλλον τις γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη Α.Ε.» αφού σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων Ηπείρου και μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, τις επόμενες ημέρες οι κτηνοτρόφοι πρόκειται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Επίσης, ο ίδιος διαψεύδει φήμες οι οποίες αναφέρουν ότι η γαλακτοβιομηχανία διέκοψε την πληρωμή προκαταβολών. «Οι προκαταβολές συνεχίζονται κανονικά εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζίμας. Παράλληλα, ο κτηνοτρόφος ο οποίος το τελευταίο διάστημα «πρωταγωνιστεί» στις κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε και στα δύο επικρατέστερα σενάρια που αφορούν το μέλλον της Δωδώνης. Σύμφωνα με το πρώτο η διοίκηση ετοιμάζεται να τροποποιήσει το καταστατικό και συγκεκριμένα το επίμαχο άρθρο 8, αφού με την τροποποίησή του η ΑΤΕ επιδιώκει να απαλλαγεί από την υποχρέωση που έχει να μεταβιβάσει στις Ενώσεις και στους παραγωγούς το μετοχικό της γαλακτοβιομηχανίας. Το δεύτερο σενάριο αφορά την μεταφορά της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα «ώστε να μην υπάρχει επαφή με τους κτηνοτρόφους», αναφέρει ο κ. Τζίμας.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις στην Ηγουμενίτσα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμη δεν ορίστηκε η ημερομηνία αλλά προτάθηκε να πραγματοποιηθούν πριν την κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου. Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και στην Παραμυθιά, μετά την οποία αναμένεται οι κτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας να αποφασίσουν και τη μέρα αποκλεισμού του λιμανιού. Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της «Δωδώνης Α..Ε.», ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη ο οποίος μας δήλωσε: «Στις 5 Ιουλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση. Μέχρι τότε έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους και τους εργαζομένους της Δωδώνης, τις οποίες οι Ενώσεις μέτοχοι στηρίζουν. Όσον αφορά τις προκαταβολές, αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι δίνονται κανονικά».

Σενάρια

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των Κτηνοτρόφων Ηπείρου τόνισε στον ΑγροΤύπο: «ό,τι έχει κυκλοφορήσει περί διακοπής των προκαταβολών δεν ισχύει και δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέκυψε. Οι προκαταβολές συνεχίζονται κανονικά και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Στις 5 Ιουλίου είναι η γενική Συνέλευση. Όσον αφορά το τι ετοιμάζεται από την διοίκηση δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, μόνο από πληροφορίες ακούμε ότι προωθείται η δημιουργία ενός συμβουλίου το οποίο θα προωθήσει την διαδικασία πώλησης ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπαθούν να κάνουν τροποποίηση του καταστατικού για πράγματα που δεν τους βολεύουν όπως το “άρθρο 8”. Να σημειωθεί ότι το “άρθρο 8” του καταστατικού της εταιρείας προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΑΤΕ Bank θέλει να αποεπενδύσει από την ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς».

Και προσθέτει: «Το άλλο σενάριο που ακούμε είναι ότι εξετάζεται η αλλαγή της έδρας της εταιρείας στην Αθήνα ώστε να μην έχουν επαφή με τους κτηνοτρόφους.

Εμείς ετοιμαζόμαστε για αποκλεισμού του λιμανιού στην Ηγουμενίτσας και αύριο θα αποφασίσουμε την ακριβή ημερομηνία η οποία σίγουρα θα είναι στις αρχές Ιουλίου (1η ή 2η Ιουλίου)».

[via]

3,5 εκ. ευρω απο το ΕΣΠΑ για πληρωμες επιχειρησεων. Δεκα νεες υπαγωγες στον Αναπτυξιακο νομο


Με 3,5 εκ. ευρώ ενισχύεται η ρευστότητα επιχειρήσεων της Ηπείρου μέσω του ΕΣΠΑ γεγονός που θα  ενισχύσει την οικονομική, παραγωγική και κατ’ επέκταση κοινωνική ζωή του τόπου.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία και την στενότητα πόρων που υπάρχει απέστειλε στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας το ποσό των 3,5εκ. ευρώ προκειμένου να κατανεμηθούν σε επιχειρήσεις του Επενδυτικού Νόμου 3299/07 ενταγμένες στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Ηπείρου».

Η εκταμίευση των 3,5 εκ. ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει και κατανέμεται στις ενταγμένες επιχειρήσεις στηρίζοντας έτσι στην πράξη την αγορά με άμεση ρευστότητα.

Την ικανοποίησή της για την συνεχή ροή χρημάτων σε περίοδο κρίσης εκφράζει με γραπτή δήλωσή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. «Το Υπουργείο συνεχίζει κανονικά τη διάθεση πιστώσεων τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Στόχος όλων μας είναι να καταλάβουν οι επιχειρηματίες και οι πολίτες ότι το κράτος είναι στο πλευρό τους. Στηρίζουμε την αγορά στην πράξη σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα όπου πρέπει να κυριαρχούν τα στοιχεία της αλληλεγγύης και της συνοχής. Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση με σύγχρονες πολιτικές και μια οικονομία που παράγει προς όφελος όλων. Ανάπτυξη χωρίς σύγχρονη ματιά και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για το επιχειρείν, δεν είναι εφικτή», καταλήγει στη δήλωσή της η Γενική Γραμματέας.



ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ



Ταυτόχρονα συνεχίζεται κανονικά η ροή αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Έτσι, κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20/6/11), με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα εγκρίθηκαν δέκα (10) νέες επενδυτικές προτάσεις συνολικού κόστους 9.628.378,00 €.

Συγκεκριμένα, στην 218η συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 των παρακάτω επενδύσεων:

1.       ΘΕΜΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: «Εκσυγχρονισμός μονάδας βιολογικής γεωργίας», στην Τ.Κ. Ράχης της Δ.Ε. Αμβρακικού, Δ. Αρταίων Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 111.600,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40,00%.

2.       ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: «Εκσυγχρονισμός Πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης πουλερικών», στην Τ.Κ. Κουτσελιού, της Δ.Ε. Παμβώτιδος, Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 167.214,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50,00%.

3.       ΔΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΔΟΥΚΑ ΕΛΕΝΗ Ο.Ε.:Μετατροπή και επέκταση παραδοσιακού κτιρίου για δημιουργία ξενοδοχείου τύπου παραδοσιακού καταλύματος Α’ τάξης, 6 δωματίων – 1 διαμερίσματος – 18 κλινών, στην Τ.Κ. Καπέσοβου της Δ.Ε. Τύμφης του Δ. Ζαγορίου, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 729.500,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 56,71%. Ε.Μ.Ε.: 1

4.       ΔΗΜΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. (υπό σύσταση): «Ίδρυση ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 αστέρων, 7 διαμερίσματα - 16 κλίνες», στην Τ.Κ. Νεοχωρόπουλου, Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού 1.122.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48,00%. Ε.Μ.Ε.: 1

5.       ΑΕΤΩΜΑ Α.Ε.Κ.Ε.: «Μετατροπή υφισταμένων οικοδομών σε ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, 3 αστέρων με προσθήκη ενός κτιρίου, 16 μονοχώρων διαμερισμάτων - 32 κλινών», στη Δ.Ε. Πεδινής, Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού 1.456.00,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48,00%. Ε.Μ.Ε.: 2

6.       ΛΙΟΝΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 3 αστέρων, δυναμικότητας 10 δωματίων, στην οδό Ρώμα & Αλκέτα του Δ. Ιωαννιτών, Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.352.164,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48,00%. Ε.Μ.Ε.: 2

7.       ΑΦΟΙ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ – ΣΙΩΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ο.Ε.: «Ίδρυση ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 αστέρων», στη Δ.Κ. Κήπων της Δ.Ε. Τύμφης, του Δ. Ζαγορίου Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.629.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 53,00%. Ε.Μ.Ε.: 1

8.       ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - ΣΠΥΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ε.Π.Ε.: «Ίδρυση ξενοδοχειου πόλης, ττύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4 αστέρων, δυναμικότητας 8 διαμερισμάτων – 16 κλινών», στην Τ.Κ. Μονοδενδρίου, της Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, του Δ. Ζαγορίου Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.325.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 52,98%. Ε.Μ.Ε.: 2

9.       ΚΑΤΕΡΗΣ Λ. - ΒΑΡΤΖΙΩΤΗ ΚΩΝ. Ο.Ε.: «Ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 3 αστέρων, 20 κλινών», στην Δ.Κ. Κατσικάς, της Δ.Ε. Παμβώτιδος, Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων,, συνολικού κόστους 757.900,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48,00%. Ε.Μ.Ε.: 0,5

10.  ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΑΘΗΝΑ & ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο.Ε. (υπό σύσταση): «Ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχείου τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, 3 αστέρων»στην Πολεοδομική ενότητα «Σεισμοπλήκτων» (ΟΤ 1095), του Δ. Ιωαννιτών Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 978.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48,00%. Ε.Μ.Ε.: 0,25

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More