<--! -->

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αστυνομικός συνελήφθη με κοκαΐνη

Σε δύο… δόσεις συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ένας 45χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε περιφερειακό αστυνομικό τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στη Δίωξη Ναρκωτικών Ιωαννίνων, αλλά και στην ασφάλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Οι συνάδελφοί του της Δίωξης Ναρκωτικών Πρέβεζας είχαν πληροφορίες για την παράνομη δράση του 45χρονου αρχιφύλακα και τον παρακολουθούσαν στενά. Όταν τον είδαν να κινείται ύποπτα με το αυτοκίνητό του στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, έστησαν μπλόκο και τον σταμάτησαν για έλεγχο.

Εκείνος, όμως, πρόλαβε να πετάξει στο δρόμο τη μικροποσότητα κοκαΐνης που μετέφερε και οι άνδρες της ΟΠΚΕ τον άφησαν να φύγει, αφού δεν βρήκαν κάτι ύποπτο.

Όμως, υποψιάστηκαν ότι ο ύποπτος είχε ξεφορτωθεί τα ναρκωτικά κι έτσι παρέμειναν στο σημείο ελέγχου, ερευνώντας ολόγυρα. Πράγματι, βρήκαν το σακουλάκι με την κοκαΐνη, αλλά το άφησαν εκεί που είχε πέσει και ακροβολίστηκαν στην περιοχή, περιμένοντας να δουν αν ο αρχιφύλακας θα επέστρεφε για να το πάρει.

Έτσι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ο 45χρονος να συλληφθεί και να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της ΕΛ.ΑΣ..

[via]

Το αντάρτικο με τον φακό του Κώστα Μπαλάφα στο Μουσείο Μπενάκη

Τέλη του1940. Ενα ιταλικό βοµβαρδιστικό καταρρίπτεται από ελληνικά αντιαεροπορικά πυρά λίγο έξω από τα Γιάννινα. Στα συντρίµµια του εντοπίζεται ένα στρογγυλό κουτί. Στα µάτια όλων φαντάζει µε νάρκη. Ωστόσο, ο νέος τότε Κώστας Μπαλάφας – ένας από τους µετέπειτα µεγάλουςτης ελληνικήςφωτογραφίας – διαπιστώνει πως εκεί µέσα κρύβεται κάτι πολύτιµο. Και δυσεύρετο για την εποχή. Ενα κινηµατογραφικό φιλµ. Λίγεςοκάδες καλαµποκάλευρο είναι αρκετές για να αγοράσει το καρούλι ώστε να «ταΐζει» τη γερµανική φωτογραφική µηχανή που είχε αγοράσει από έναν ιταλό στρατιώτη.

«Μ΄αυτά ταλίγα εφόδιακαιµε πολύ κέφι καιµεράκι βγήκα από τα Γιάννινα στο βουνό. Ξεκίνησα να απαθανατίσω τα κατορθώµατα εκείνων των ηµίθεων, όπως τους έπλαθα στη φαντασία µου, πριν τους γνωρίσω από κοντά», θυµάται ο Κώστας Μπαλάφας που ανέβηκεστο βουνό το 1943και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Ηπείρου, ένοπλος και φωτογράφος µαζί.

Συνειδητοποιεί πως καταγράφει ιστορικές στιγµές που θα πρέπει να παραδώσει στις επόµενες γενιές. Και τολµά. Οι δυνάµεις Κατοχήςµπορεί να τιµωρούν όποιον παραβαίνει τη ρητή εντολή απαγόρευσης των φωτογραφήσεων. Εκείνος όµως σηκώνει τονφακό του για να απαθανατίσειτους απαγχονισµένους από τους Γερµανούς Τόδουλου και Φαρίδη,δίπλα στη λίµνη των Ιωαννίνων.

Φωτογραφίζει τη δράση των ανταρτών. Τις πορείες τους. Τα λάφυρα. Τους καπετάνιους. Το τυπογραφείο.Τον ασύρµατο. Τις λαϊκές συνελεύσεις. Τις θεατρικές παραστάσεις της «Λαϊκής Σκηνής» του Γιώργου Κοτζιούλα. Τις κηδείες... Μεταµορφώνεται σε φωτορεπόρτερ της Αντίστασης. Και τραβά κάπου 2.000 στιγµιότυπα, εκ των οποίων έχειεκθέσει ελάχιστα και σποραδικά µέσα στις κατά καιρούς εκθέσεις του. Εικόνες που 68 χρόνια µετά τηγέννησή τουςγια πρώτη φοράθα εκτεθούν ως σύνολο στο Μουσείο Μπενάκη, όπου οφωτογράφος έχειδωρίσει το αρχείο του.ΤαΓιάννινα απελευθερώνονται τονΟκτώβριο του1944 από τους Γερµανούς. Ο Εµφύλιος όµως µαίνεται. Ο κρατικός µηχανισµό ςαναζητά τον φωτογράφο, όπως και σχεδόν όλους τους ΕΛΑΣίτες. Και τα ίχνη του Κώστα Μπαλάφα εξαφανίζονται.

Πριν φύγει όµωςδιαισθάνεται τον κίνδυνο που διατρέχει το υλικό του. Το εµπιστεύεται στην οικογενειακή του φίλη Ιουλία Γοργόλη. Εκείνη τοκρύβει κάτω από το ξύλινο πάτωµα ενός γιαννιώτικου σπιτιού. Το 1974 – µετά την πτώση της χούντας –ο ΚώσταςΜπαλάφας βλέπειτην έκθεσητου Σπύρου Μελετζή µε στιγµιότυπα από το αντάρτικο. Εκµυστηρεύεται πως έχει κι εκείνος ανάλογο υλικό και το αναζητά. Κι ανακαλύπτει ύστερα από 30 χρόνια τα 2.000

αρνητικά, ταλαιπωρηµέν α απότην υγρασία, να περιµένουν καρτερικά να αποκαλύψουν τη δική τους αλήθεια.

INFO
«Kώστας Μπαλάφας, το αντάρτικο στην Ηπειρο 1940-1944» στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) από 11 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου.

[via]

Τον λήστεψε τρεις φορές!

Τρεις φορές θύμα ληστείας από τον ίδιο δράστη μέσα σε λίγες ώρες, έπεσε ένας άνδρας στα Γιάννενα, σύμφωνα με καταγγελία του.

Το βράδυ του Σαββάτου ο ληστής  με απειλές απέσπασε από το θύμα του χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στη συνέχεια τον ανάγκασε να μεταβούν στο σπίτι του, όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό, μια οθόνη Η/Υ, μια κονσόλα, δυο ξυριστικές μηχανές και δυο «U.S.B».

Σαν να μην έφτανε αυτό, τον ανάγκασε να μεταβούν σε υποκατάστημα τράπεζας, όπου έκανε ανάληψη από Α.Τ.Μ. και τράπηκε σε φυγή.

Η αστυνομία αναζητά τον «πλεονέκτη» ληστή.

[via]

Τέσσερις γενιές κλαρίνα στο Μέγαρο Μουσικής

 «Οταν παίζω, πάω εκεί που µε πάει το συναίσθηµα και εκείνο που φτιάχνω εκείνη τη στιγµή είναι κάτι καινούργιο», λέει ο Πετρολούκας Χαλκιάς που θα φτιάξει «κάτι καινούργιο» και στην αίθουσα συναυλιών

Το κλαρίνο του ΠετρολούκαΧαλκιά (φωτογραφία) είναι κλαρίνο που αναπνέει. Που τραγουδάει. Και πουσίγουρα καταφέρνει να ανεβάζει στον ουρανό την έµπνευση της στιγµής, όπως συµβαίνει στις περιπτώσεις των µεγάλων αυτοσχεδιαστών που έχουν τηµουσική σαν δεύτερη αναπνοή τους.

Γεννηµένος στο ∆ελβινάκι της Ηπείρου το 1934 από οικογένεια µουσικών και ποτισµένος µε µια παράδοση που πήγαινε την τέχνη του κλαρίνου τρεις γενιές πίσω, θεωρείται σήµερα ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπος της «παλιάς γενιάς», αφού έχει ζήσει την τέχνη του από παιδί συνδυάζοντας µε θαυµαστό τρόπο τοπαίξιµο σε γλέντια και πανηγύρια, αλλά και τις δεξιότητες που έχει ο µεγάλος σολίστας, αυτοσχεδιαστής, πέρα από µουσικές ταµπέλες και είδη.

«Οταν ήµουν πολύ µικρός, έντεκα χρονών, οπατέρας µου µε πήγε σε ένα γκαράζ στα Γιάννενα για να µάθω µηχανικός αυτοκινήτων. Οµως εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα. Βρήκα ένα ξύλο,κάνω έξι τρύπες και χωµένος σε έναν λάκκο αρχίζω να φυσάω µέχρι να σκάσω. ∆εν ήθελα να σταµατήσω. Αντί για σπατάλη της αναπνοής, αυτό για µένα ήταν το οξυγόνο µου... Το έχω ξαναπεί, το κλαρίνο δοξάζει το µεγαλείο της ψυχής», έλεγε παλιότερα.

Αυτοδίδακτος και µεγαλωµένος στην ηπειρώτικη ύπαιθρο, βρέθηκε τηδεκαετία του ‘60 στη Νεα Υόρκη («πήγα για µια εβδοµάδα και έµεινα 20 χρόνια»,λέει) όπου έπαιξε µε διάφορες κοµπανίες και µοιραία ήρθε σε επαφή µε το µωσαϊκό των µουσικών που ακούγονταν εκεί, αλλά και µε τη νοσταλγία που νιώθει ο µετανάστης.

Η ικανότητα να «συµπορεύεται» και να νιώθει τη µουσική στηνπιο αυθεντική της έκφραση τον έκανε να είναι ανοιχτός στις συναντήσεις. Σε ένα πρότζεκτ µε ινδούς µουσικούς (το 2005) είχε πει χαρακτηριστικά: «Αυτοσχεδιάζω ανάλογα µε το περιβάλλον µέσα στο οποίο βρίσκοµαι. Το µάτι µου και η σκέψη µου συνεργάζονται. Μπορεί να µη βλέπω τους ανθρώπους που έχω µπροστά µου στα µαγαζιά ή στις συναυλίες. Οµωςκαταλαβαίνω πώς νιώθουν. Ακριβώς το ίδιο συµβαίνει και µε τους διαφορετικούς µουσικούς».

Στις παραστάσεις που θα δούµε στο Μέγαρο Μουσικής (σε επιµέλεια Λάµπρου Λιάβα), ο Πετρολούκας Χαλκιάς θα είναι ο εκπρόσωπος της παλαιότερης γενιάς σολιστών. Η συναυλίαθα «απλώσει» όλες τις αποχρώσεις των µουσικών της Ηπείρου, µέσα από το ιδίωµα της δικής του ένδοξης οικογένειας, των Χαλκιάδων και φυσικά µέσα από το φίλτρο της αυτοσχεδιαστικής του ικανότητας που κάνει και τη διαφορά. Το ίδιο και οι άλλοι τρεις µάστορες του κλαρίνου που συµµετέχουν. Οι Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης και ∆ηµήτρης Κώτσικας είναι νεώτεροι και ο καθέναςείναι φορέας της παράδοσης του τόπου καταγωγής του, αλλά και του τρόπου παιξίµατος της γενιάς του.

«Θα είναι εµφανής αυτή η διαφορά στο παίξιµο», λέει ο Λάµπρος Λιάβας. «Τέσσερις διαφορετικές γενιές και κάθε γενιά µε το στυλ της». Οι πρώτοι προέρχονται από την Ηπειρο, ο τελευταίος από την Κοζάνη. Στη γιορτή - αφιέρωµα θα παρουσιάσουνδείγµατα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και ιδιώµατα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Θα συµπράξουν δε τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης, νέοι σε ηλικία µουσικοί, που συνεχίζουν την παράδοση.

INFO
«Οι ∆εξιοτέχνες της ∆ηµοτικής Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ.
Σοφίας, τηλ. 210-7282.333), την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου.

[via]

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Στο '87 έσωσε την παρτίδα ο ΠΑΣ

Μετά από έξι διαδοχικές νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε ισόπαλος 1-1 στην Ηλιούπολη, σ’ ένα παιχνίδι που κινδύνεψε ακόμα και να χάσει, καθώς ισοφάρισε τρία λεπτά πριν από το φινάλε με τον Φουρτάδο. Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Διαγόρας επί της Δόξας Δράμας με 1-0 και πλέον έπιασε στη δεύτερη θέση τον Παναιτωλικό.

Ο πρωτοπόρος της Β’ Εθνικής, ΠΑΣ Γιάννινα, ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι στην Ηλιούπολη και είχε κάποιες καλές στιγμές για να πάρει το προβάδισμα. Όμως, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να σκοράρουν κόντρα στη ροή του αγώνα με σουτ του Κρητικού στο 37’. Η πίεση της ομάδα του Στέφαν Ντεμόλ ήταν έντονη στο δεύτερο ημίχρονο και η λύση ήρθε από τον Χοσέ Φουρτάδο, που σκόραρε στο 87’ για πρώτη φορά φέτος.

Στη Ρόδο έγινε εξαιρετικό μας, ανάμεσα στον Διαγόρα και τη Δόξα Δράμας. Οι φιλοξενούμενοι άγγιξαν το γκολ στο 29’, όταν ο Γκονζάλες δεν μπόρεσε να νικήσει από το σημείο του πέναλτι τον Ταμπάση, ο οποίος ήταν για μία ακόμα φορά εξαιρετικός. Στο 36’ απάντησε η ομάδα του Πέτρου Ρουτζιέρη, με τον Ρέγες να «σημαδεύει» το δοκάρι του Τοπαλίδη. Τελικά, με το γκολ του Γεωργίου στο 65’ οι γηπεδούχοι διατήρησαν το εντός έδρας αήττητό τους, πετυχαίνοντας τέταρτη σερί εντός έδρας νίκη.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια καμία φιλοξενούμενη ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει και ξεχωρίζουν οι νίκες του Πανθρακικού επί της Καρδίτσας, του Αγροτικού Αστέρα επί του Πιερικού (το ματς έγινε χωρίς κόσμο, καθώς η εφορία δεν σφράγισε εισιτήρια) και του Εθνικού επί της Βέροιας με ανατροπή.

Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 20ής αγωνιστικής:

Σάββατο

Τρίκαλα – Θρασύβουλος 1-0 (32’ Κοντογουλίδης)

Κυριακή

Πανθρακικός – Αναγέννηση Καρδίτσας 2-0 (8’ Ορλάντο, 92’ Ούλμερς)
Εθνικός – Βέροια 2-1 (51’ Σύρος, 83’ αυτ. Αουρέλιο – 30’ Καπίας)
Ιωνικός – Εθνικός Αστέρας 0-0
Ηλιούπολη – ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 (37’ Κρητικός – 87’ Φουρτάδο)
Διαγόρας – Δόξα Δράμας 1-0 (65’ Γεωργίου)
Αγροτικός Αστέρας – Πιερικός 2-0 (45’ Γέσιτς, 58’ Ναλμπάντης)

Δευτέρα

Καλλιθέα – ΟΦΗ (18:00)
Λεβαδειακός – Παναιτωλικός (18:00)

Η βαθμολογία

Θ. Ομάδα Αγ. Γκολ Βαθμ.
1 ΠΑΣ Γιάννινα 20 31-6 49
2 Παναιτωλικός 19 25-12 41
3 Διαγόρας 20 24-13 41
4 ΟΦΗ 19 20-13 33
5 Λεβαδειακός 19 25-19 33
6 Δόξα Δράμας 20 30-20 31
7 Τρίκαλα 20 20-17 30
8 Πανθρακικός 20 18-22 25
9 Πιερικός 20 24-27 24
10 Ηλιούπολη 20 16-25 24
11 Θρασύβουλος 20  24-23 23
12 Εθνικός Αστέρας 20 14-21 23
13 Εθνικός 20 20-27 23
14 Αγροτικός Αστέρας 20 21-25 23
15 Βέροια 20 18-20 22
16 Ιωνικός 20 15-25 19
17 Αναγ. Καρδίτσας 20 13-29 17
18 Καλλιθέα 19 11-26 11
 
Επόμενη αγωνιστική (21η)

ΠΑΣ Γιάννινα - Αγροτικός Αστέρας
Βέροια - Ηλιούπολη
Δόξα Δράμας - Τρίκαλα
Θρασύβουλος - Λεβαδειακός
Παναιτωλικός - Πιερικός
Αναγέννηση Καρδίτσας - Εθνικός
Καλλιθέα - Πανθρακικός
Εθνικός Αστέρας - Διαγόρας
ΟΦΗ - Ιωνικός

[via]

Τραγωδία με νεκρό 30χρονο στο χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου

Έχασε τη ζωή του ένας σκιέρ σήμερα στο Μέτσοβο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο νεαρός μαζί με άλλους εκδρομείς, έκανε σκι στο χιονοδρομικό του Μετσόβου.

Κατεβαίνοντας την μεγάλη πίστα, ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε σε δέντρο. Πρόκειται για 30χρονο Γιαννιώτη. Το ατύχημα συνέβη λίγο  μετά τις 2 το μεσημέρι,όταν έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός πίστας. Αμέσως έσπευσε στο σημείο ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Μετσόβου. Ήταν όμως αργά. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Ο νεαρός έφερε πολλαπλά τραύματα από την πτώση και από την σύγκρουση που ακολούθησε με δέντρα.
Το τραγικό αυτό γεγονός αναστάτωσε τους εκδρομείς που είχαν φτάσει στο Μέτσοβο καθώς και τους φίλους του νεαρού που είχαν ταξιδέψει μαζί για σκι.

[via]

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε καινοτόμος επένδυση εκτροφής γαρίδας

Μια ιδιαίτερα καινοτόμο  επένδυση μοναδική σε Πανελλαδικό επίπεδο που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα συμβάλλειστην προώθηση της αειφόρου και πράσινης ανάπτυξης εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (27/1/11), με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Διοίκησης στα Ιωάννινα.
Πρόκειται για μια μονάδα εντατικής εκτροφής γαρίδας, στην Κεστρίνη Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.737.200,00€, η οποία θα εφαρμόσει υψηλή τεχνολογία, τεχνογνωσία και τεχνικές παραγωγής που την καθιστούν μοναδική όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
«Με την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο τέτοιων επενδύσεων απαντάμε με σύγχρονους όρους στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανάγκη να προχωρήσει  η Περιφέρεια σε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό πρότυπο με το οποίο ο επιχειρηματίας και ειδικά ο νέος επιχειρηματίας, είναι ο μοχλός τη ανάπτυξης. Ενισχύουμε την τοπική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα προωθούμε την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας με αφορμή την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης.
Η μονάδα εντατικής εκτροφής γαρίδας στην παλαιά κοίτη του ποταμού Καλαμά στην Θεσπρωτία δυναμικότητας 119 τόνων ετησίως, περιλαμβάνει κατασκευές σύγχρονου τύπου και εξελιγμένης μορφής, καθώς και εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Έτσι, σύμφωνα με τους επενδυτές περιορίζονται σε μηδενικά επίπεδα τα απόβλητα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραγωγής, λόγω της χρήσης συστήματος ανακύκλωσης. Επίσης, μειώνονται οι απαιτούμενες ποσότητες νερού, που λαμβάνονται από το φυσικό οικοσύστημα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διατήρηση του φυσικού οικοσυστήματος και στην ορθή διαχείριση της μονάδας.
Επίσης, στη διάρκεια της 214ης συνεδρίασης αποφασίσθηκε η ένταξη στα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 επενδυτικών προτάσεων που αφορούν στη μεταποίηση, στον τουρισμό, την πτηνοτροφία και κτηνοτροφία συνολικού κόστους 6.650.236,00€ και επιχορήγησης 3.696.481,00€.
Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν είναι:
1. ΝΤΟΒΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου χαρακτηρισμένο ως μνημείο, σε παραδοσιακό ξενώνα Β’ τάξης, δυναμικότητας 10 κλινών, 4 δωματίων, στο Δ. Θεσπρωτικού, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 560.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 54%. Ε.Μ.Ε.: 1
2. ΒΛΑΣΙΟΥ – ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Α.Ε. (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ): Ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4*, δυναμικότητας 10 δωματίων, 23 κλινών, στην περιοχή Σαρακίνικο, στο Δ. Πάργας, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 1.554.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 2,5
3. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ EUROPRAWN HELLAS, δ.τ. “EUROPRAWN”: Δημιουργία χερσαίας μονάδας εντατικής εκτροφής γαρίδας, παραγωγής 119 τόνων ετησίως, με το σύστημα των χερσαίων βιοασφαλών δεξαμενών, στο Ν. Θεσπρωτίας, συνολικού κόστους 1.737.200,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 55%. Ε.Μ.Ε.: 6,5
4. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Α.Ε., δ.τ. “METSOVITA Α.Ε.”: Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός υπάρχουσας μονάδας παραγωγής παραδοσιακών αλλαντικών Μετσόβου, στη θέση «Μπογιάνο», στο Δ. Μετσόβου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 482.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 52,80%.
5. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.: Ίδρυση μονάδος παραγωγής προιόντων ζαχαροπλαστικής & λοιπών αρτοσκευασμάτων, στο Τ.Δ. Κατσικά, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 1.050.404,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%. Ε.Μ.Ε.: 6
6. ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Εκσυγχρονισμός βοοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 100 αγελάδων ελευθέρας βοσκής, στη θέση «Μπρατ-Γιάννη», στο Τ.Δ.  Δαφνούλας, στο Δ. Παμβώτιδος, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 130.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
7. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΧΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ: Επέκταση μονάδας κατασκευής ξύλινων & μεταλλικών επίπλων γραφείου, στο Δ.Δ. Πεδινής, στο Δήμο Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 297.747,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 48%.
8. ΚΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ (ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ): Ίδρυση μονάδας παραγωγής κουφωμάτων & επίπλων κουζίνας, στο Δ.Δ. Φιλιππιάδας, στο Δ. Φιλιππιάδας, του Ν. Πρεβέζης, συνολικού κόστους 330.385,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 49%. Ε.Μ.Ε.: 1
9. ΣΤΕΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Ίδρυση μονάδας πάχυνσης πουλερικών ελευθέρας βοσκής, δυναμικότητας 10.000 πτηνών, Δ.Δ. Αμπελιάς, στο Δ. Μπιζανίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 194.500,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.
10. BΗΣΣΑΡIΩΝ ΝΟΥΛΗΣ: Εκσυγχρονισμός πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης πουλερικών, στο Δ.Δ. Κωστακιών, στο Δ. Αρταίων, του Ν. Άρτας, συνολικού κόστους 158.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 40%.
11. ΤΖΑΜΙΧΑ ΑΓΝΗ: Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας πάχυνσης πουλερικών (ελευθέρας βοσκής), στη θέση «Γαλάτες», στο Δ.Δ. Δολιανών, στο Δ. Καλπακίου, του Ν. Ιωαννίνων, συνολικού κόστους 156.000,00€ με ποσοστό επιχορήγησης 50%.

Δεκαεξάχρονος διακινούσε ναρκωτικά

Δύο ακόμη υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εξιχνίασε το Τμήμα Δίωξης Ιωαννίνων. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι πρωταγωνιστές στις υποθέσεις αυτές ήταν ανήλικοι!

 Οι αστυνομικοί δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν πως ανάμεσα στους διακινητές περιλαμβάνεται και ένα παιδί, μόλις δεκαέξι ετών!

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος στην περιοχή.

Αναλυτικά, αστυνομικοί του Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων συνέλαβαν χθες το μεσημέρι δύο ημεδαπούς γιατί κατόπιν νομότυπης έρευνας στην οικία τους βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους δώδεκα γραμμαρίων.

Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συνέλεξαν το απόγευμα, συνέλαβαν δύο ημεδαπούς γιατί στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους γραμμαρίων.

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι την κάνναβη προμηθεύτηκαν από δύο αλλοδαπούς, υπήκοους Αλβανίας, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Σε νομότυπη έρευνας στην οικία τους βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (19) γραμμαρίων, μία ζυγαριά ακριβείας και χρηματικό ποσό χιλίων (1.000) ΕΥΡΩ περίπου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων από το Τ.Δ.Ν. Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

[via]

Φυτά ανιχνεύουν βόμβες

Επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που μπορεί να ανιχνεύουν βόμβες, προσθέτοντας άλλο ένα όπλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Αμερικανοί βιολόγοι κατάφεραν, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να «διδάξουν» τις πρωτεΐνες, υποδοχείς των φυτών να αλλάζουν χρώμα, στην παρουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που περιέχονται σε εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι δυνητικές εφαρμογές είναι μάλλον προφανείς. Η τοποθέτηση των «έξυπνων» φυτών στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο, όλα τα φύλλα των φυτών θα γίνουν άσπρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό την καθηγήτρια βιολογίας Τζουν Μέντφορντ σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο «χειραγωγεί» τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού, «διδάσκοντας» στις πρωτεΐνες-υποδοχείς του να αντιδρούν σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα εκρηκτικά, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε παράσιτα ή σε ρυπογόνες ουσίες στον αέρα ή το έδαφος.

Οι ανασχεδιασμένοι από τον υπολογιστή υποδοχείς είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να λειτουργούν στα φυτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν εξίσου τις ρυπογόνες ουσίες και τα εκρηκτικά χημικά.

Μόλις το φυτό εντοπίσει μια τέτοια ουσία, ενεργοποιεί ένα εσωτερικό μηχανισμό που οδηγεί στην απώλεια της χλωροφύλλης που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και έτσι προκαλεί την μετατροπή τους σε λευκά. Οποιοδήποτε φυτό -και όχι μόνο κάποιο συγκεκριμένο- θα μπορούσε να «εκπαιδευθεί» να ανιχνεύει βόμβες.

[via]

Δεν σβήνονται οι κλήσεις για παράνομες σταθμεύσεις

Έκκληση στους οδηγούς να μην παρκάρουν σε σημεία που απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων απηύθυνε η δημοτική αρχή «Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος, προειδοποιώντας τους παραβάτες ότι οι έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία θα είναι συνεχείς. Και κατέληξε πως ο δήμος δεν θα κάνει διακρίσεις και δεν σβήνεται καμία κλήση.

[via]

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου με 23 θέματα ημερήσιας διάταξης. Στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του οργάνου θα συζητηθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε οικισμούς του νομού Ιωαννίνων από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις, το θέμα των διοδίων επί της Εγνατίας Οδού και η χωροθέτηση για το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να συγκροτηθούν οι επιτροπές ανάπτυξης και κοινωνικών θεμάτων.

[via]

Στις φλόγες σπίτι στην κοινότητα Κάτω Πεδινών

Εκτενείς υλικές ζημιές προκλήθηκαν σήμερα στις 2 παρά τέταρτο τα ξημερώματα σε διώροφη κατοικία, στην κοινότητα Κάτω Πεδινών του Δήμου Κεντρικού Ζαγορίου, στον Νομό Ιωαννίνων.
Στην κατάσβεσή της έλαβαν μέρος έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα. Προανάκριση διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

[via]

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι

Αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι της πόλης, στην χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους, μέχρι και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.

Επιπλέον, πανελλαδικά, όπως αποφασίστηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συναντηθούν εκ νέου στη Λάρισα, προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ξεκινούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα

Μετά το έγγραφο που εστάλη στην Περιφέρεια για εντατικοποίηση των ελέγχων, σειρά έχει η Δημοτική Αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να εφαρμόσει το νόμο για το κάπνισμα. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έλεγχοι στα καταστήματα της πόλης για να διαπιστωθεί καταρχήν κατά πόσο εφαρμόζεται ο νόμος και κατά δεύτερον η ενημέρωση των καταστηματαρχών για την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου. Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Νάστος σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος είναι αυστηρός και θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται, τα οποία κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές και φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα Πανεπιστημιακών Βραβείων Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών Εξ Αλβανίας (2011)

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας ( http://www.latsis-iaoa.gr/ ), μέλος του δικτύου κοινωφελών Ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί από την οικογένεια Ιωάννη Σ. Λάτση, θα υλοποιήσουν από κοινού πρόγραμμα απονομής 12 βραβείων [έξι (6) για προπτυχιακούς φοιτητές και έξι (6) για μεταπτυχιακούς φοιτητές] σε ομογενείς εξ Αλβανίας φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό τον τίτλο «Βραβεία Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας» για το πανεπιστημιακό έτος 2010-2011.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του προγράμματος είναι η επιβράβευση της επίδοσης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, ομογενών εξ Αλβανίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και η οικονομική ενίσχυσή τους λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικά κριτήρια.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά λήγει μέσα σε 45 μέρες από την πρώτη δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο περίληψης της παρούσας πρόσκλησης.

Για τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ τα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ αλλά και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε ανατρέξτε στο συνημμένο αρχείο.



Σχετικό Link: http://http://www.latsis-iaoa.gr/
 
Σχετικό Αρχείο: http://www.uoi.gr/announcements/system/attachments/3457.pdf

Τιτάν: Ημερίδα Υγεία & Ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα

Την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, η Εταιρία ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., θυγατρική του ΟΜΙΛΟΥ Τιτάν, διοργανώνει στα Ιωάννινα Ημερίδα με θέμα ‘Υγεία και Ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα’.

Ύψιστη προτεραιότητα του Ομίλου Τιτάν είναι η εξασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για το ανθρώπινο δυναμικό του και το εργολαβικό προσωπικό σε όλους τους χώρους εργασίας και τις δραστηριότητές του. Το όραμα του Ομίλου είναι ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς ανεπιθύμητα συμβάντα, τραυματισμούς και ατυχήματα. Η πολιτική Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του Ομίλου Τιτάν στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα αυτόν, με σκοπό το «μηδέν ατύχημα».

Στο πλαίσιο αυτό και εκφράζοντας την ευαισθησία του για την ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα, το Κέντρο Δραστηριότητας Σκυροδέματος της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, στα Ιωάννινα, διοργανώνει ημερίδα με θέμα ‘Υγεία και Ασφάλεια στα Τεχνικά Έργα’, για να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την ασφαλή εργασία και την πρόληψη συμβάντων.

Η ημερίδα απευθύνεται σε Μηχανικούς, Τεχνικές Εταιρίες, Εργολάβους, Εργολήπτες και Φορείς που ασχολούνται με τα τεχνικά έργα.

Παρόμοιες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη και σε άλλες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, στοχεύοντας πάντα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα Ασφαλούς Εργασίας. 

[via]

Ιστοσελίδα για τους μαθητές από τηνΑρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

H Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (η οποία έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης), θα ενημερώσει τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα ασφαλούς χρήσης υπηρεσιών Διαδικτύου, δημιουργώντας ειδική θεματική ενότητα με τίτλο «Μικροί Πολίτες» στην ιστοσελίδα της http://www.dpa.gr, και ιστότοπο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.dpa.gr/pls/portal/docs/page/apdpx/yrc/dpa_youth.html.

Ο ιστότοπος αυτός είναι δομημένος σε τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτοτελώς, είτε από τους ίδιους τους μαθητές για την ενημέρωσή τους είτε από τους καθηγητές (πληροφορικής) ως εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία ή περισσότερες διδακτικές ώρες.

Ειδικότερα, η πρώτη ενότητα «Μαθαίνω για τα προσωπικά μου δεδομένα» περιλαμβάνει γενική ενημέρωση για την προστασία της ιδιωτικότητας και τα δικαιώματα των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ψηφιακά ίχνη και την παρακολούθηση στο Διαδίκτυο.

Η δεύτερη ενότητα «Σκέφτομαι πριν δημοσιεύσω» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων δικών τους ή άλλων (π.χ. φωτογραφιών ή δύο βίντεο) στο Διαδίκτυο, ιδίως κατά τη χρήση ηλεκτρονικών fora, ιστολογίων (blogs), ηλεκτρονικών χώρων συζητήσεων (chat) κ.λπ.

Η τρίτη ενότητα «Γνωρίζω σε ποιον μιλώ» προβάλλει ιδιαίτερα το ζήτημα της πλαστοπροσωπίας στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. κατά τη συμμετοχή σε ηλεκτρονικές ομάδες συζητήσεων ή διαδικτυακά παιχνίδια.

Τέλος, η τέταρτη ενότητα «Δικτυώνομαι με ασφάλεια» εστιάζει στην προστασία προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης (π.χ Facebook, Twitter, Myspace κ.λ.π.).
Στην πρωτοβουλία της αυτή, η Αρχή έχει αρωγό το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο με εγκύκλιό του καλεί τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αξιοποιήσουν το ενημερωτικό υλικό της Αρχής για την ασφαλή χρήση των υπηρεσιών Διαδικτύου.

[via]

Θύμα χάκερ έπεσε ο ιδρυτής του Facebook

Επίθεση από χάκερ δέχθηκε η προσωπική σελίδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Facebook.

Άγνωστοι κυβερνο-εισβολείς απέκτησαν τον έλεγχο της σελίδας που διατηρεί ο ιδρυτής του
Facebook στο ίδιο του το site και ανάρτησαν ένα μήνυμα, προσποιούμενοι ότι είναι εκείνος.

Η ανάρτηση που υποτίθεται ότι είχε κάνει ο Ζάκερμπεργκ έγινε χθες το βράδυ (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και υποστήριζε ότι το Facebook πρέπει να γίνει μια «κοινωνική επιχείρηση». Συνοδευόταν, μάλιστα, από τον σχετικό σύνδεσμο της Wikipedia που εξηγεί τον όρο.

Τι έγραψαν οι χάκερ

Το μήνυμα εμφανίστηκε στην σελίδα του 27χρονου δημιουργού του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου στο Ίντερνετ, η οποία αριθμεί 2,8 εκατομμύρια «θαυμαστές».

Η επίμαχη ανάρτηση είναι η ακόλουθη:
«Ας αρχίσει το χάκινγκ. Αν το facebook χρειάζεται χρήματα, αντί να πάει στις τράπεζες, γιατί δεν επιτρέπει στους χρήστες του να επενδύσουν στο Facebook με κοινωνικό τρόπο; Γιατί να μην μετατραπεί το Facebook σε μια ‘’κοινωνική επιχείρηση’’ με τον τρόπο που ο βραβευμένος με Νόμπελ Μοχάμεντ Γιουνούς το περιέγραψε; Ποια είναι η γνώμη σας; #
hackercup2011».

Το μήνυμα ήταν προχειρογραμμένο και περιείχε τυπογραφικά λάθη και αβλεψίες (π.χ. έγραφε «
price» αντί για «prize» (βραβείο), ενώ το πρώτο γράμμα της λέξης «Facebook» ήταν γραμμένο με πεζά σε ένα σημείο και με κεφαλαία σε άλλο».

Facebook: Δεν σχολίασε, αλλά «κατέβασε» την σελίδα
Το μήνυμα των χάκερ αφαιρέθηκε γρήγορα από τους τεχνικούς του
Facebook, ωστόσο -σύμφωνα με το δίκτυο MSNBC- είχαν προλάβει να του κάνουν «like» 1.803 χρήστες και να το σχολιάσουν 438.

Το Facebook «κατέβασε» ολόκληρη την σελίδα του Ζάκερμπεργκ από το
site. Αργότερα, επανεμφάνισε την σελίδα, αλλά σε διαφορετικό URL.

«Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα θέλει ίσως να ξανακοιτάξει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας και ασφάλειας μετά από αυτή την ντροπιαστική παραβίαση», δήλωσε ο Γκράχαμ Κλούλι, ανώτερος σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Sophos.

Το παραδέχεται το Facebook

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, το Facebook παραδέχθηκε την ηλεκτρονική εισβολή στην σελίδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι και άλλες δημόσιες σελίδες του δέχθηκαν επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η εταιρεία έκανε λόγο για ένα «σφάλμα λογισμικού» (softwarebug), που επέτρεψε σε χάκερ να αποκτήσουν τον έλεγχο των εν λόγω σελίδων.
«Ένα σφάλμα λογισμικού (bug) ενεργοποίησε την δημοσιοποίηση αναρτήσεων από μη εξουσιοδοτημένους ανθρώπους σε μια ‘’χούφτα’’ από δημόσιες σελίδες. Το σφάλμα έχει διορθωθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση που απέστειλε το Facebookσε δημοσιογράφους μέσω email.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή είχε σημειωθεί εισβολή και στην σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Ο χάκερ είχε αναρτήσει μήνυμα που έγραφε ότι ο Σαρκοζί δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία.
Στον απόηχο των περιστατικών παραβίασης ασφαλείας, το Facebook ανακοίνωσε ότι προσθέτει νέες ρυθμίσεις ασφαλείας για την προστασία των λογαριασμών των χρηστών.

[via]

Θα γίνει παππούς σε ηλικία 29 ετών

Το πρώτο του εγγόνι θα αποκτήσει ένας 29χρονος Βρετανός καθώς η μόλις 14 ετών κόρη του έμεινε έγκυος από τον 15χρονο φίλο της. «Είναι σαν να επαναλαμβάνεται η  ιστορία» δήλωσε ο ίδιος καθώς κι αυτός παντρεύτηκε και έκανε παιδί όντας έφηβος. «Το ίδιο συνέβη και με τη μητέρα μου η οποία είναι μόλις 47 ετών» πρόσθεσε.

Με «γιαννιώτικη» ταυτότητα ο 23χρονος που συνελήφθη για συμμετοχή στους «Πυρήνες»

Ως ένα από τα πιο σημαντικά πλήγματα στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τη σύλληψη, το μεσημέρι της Τρίτης στη Νέα Κηφισιά, από τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενός 23χρονου αντιεξουσιαστή για τον οποίο φέρεται να είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι μάρκας Glock, με σφαίρα στη θαλάμη, δύο γεμιστήρες, μία αμυντική χειροβομβίδα, μία κάμερα-στυλό που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σπρέι πιπεριού, ένα μικρό κλειδί για χειροπέδες, δύο πορτοφόλια- εκ των οποίων το ένα είχε κολλημένο πάνω του σήμα της Αστυνομίας- και ένα κινητό τηλέφωνο. Ολα τα ευρήματα στάλθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Στην κατοχή του βρέθηκε μια ταυτότητα με τα στοιχεία «Κώστας Δ. του Αναστασίου και της Ευγενίας» που φέρεται να έχει εκδοθεί στα Ιωάννινα το 1989. Με την ίδια ταυτότητα φέρεται να είχε ενοικιαστεί κατάλυμα μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό Κάσου στο Χαλάνδρι, που εντοπίστηκε προ ενός μηνός. Μόλις οι αστυνομικοί προσέγγισαν τον 23χρονο αυτός φέρεται να τους είπε ότι έχει στην κατοχή του χειροβομβίδα και ακολούθησε σύντομος διάλογος προκειμένου να μην την ενεργοποιήσει στη διάρκεια του σωματικού ελέγχου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι ο συλληφθείς αλλά και ο συνεργός του, που διέφυγε της σύλληψης, βρίσκονταν στη φάση προετοιμασίας ένοπλης επίθεσης. Επισήμαναν δε ότι κοντά στο σημείο της σύλληψης υπάρχουν δύο αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και σπίτια πολιτικών, δικαστών και επιχειρηματιών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας γινόταν ενδελεχής έλεγχος στις καταγραφές του στυλό-κάμερας.

Η ώρα της σύλληψης
Η σύλληψη του 23χρονου έγινε στη συμβολή των οδών Εχίνου και Ηλίου στη Νέα Κηφισιά κοντά στο Τμήμα Τροχαίας και στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής. Ανδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες θεώρησαν ύποπτες τις κινήσεις των δύο υπόπτων και προσπάθησαν να τους ελέγξουν. Ακολούθησε σύντομη καταδίωξη κοντά στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Οι δύο ύποπτοι ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις και οι τέσσερις εποχούμενοι αστυνομικοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε έναν από αυτούς προκειμένου να τον συλλάβουν. Ο 23χρονος που είχε ξανθά βαμμένα μαλλιά και φορούσε μπουφάν αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους αστυνομικούς ενώ από τον έλεγχο των αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν προέκυψε οτιδήποτε για το κατάλυμά του. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούν την περιοχή για να εντοπίσουν σπίτι στο οποίο διέμενε ή το όχημα με το οποίο έφθασε ο ίδιος και ο συνεργάτης του στο σημείο εκείνο.

[via]

Εσωτερικές μεταγραφές στον ΠΑΣ

Δύο εσωτερικές μεταγραφές πραγματοποίησε ο ΠΑΣ, αφού από τα τμήματα υποδομής προωθήθηκαν στην επαγγελματική ομάδα με την ιδιότητα του εκπαιδευόμενου, οι ταλαντούχοι Γιάννης Ιωάννου και Δημήτρης Χαρίσης.

Πρόκειται για δύο παίκτες που παρακολουθεί από το καλοκαίρι ο Στεφάν Ντεμόλ, ο οποίος ζήτησε να τους έχει στη διάθεσή του στη διάρκεια του υπολοίπου της περιόδου, αφού αν o ΠΑΣ  εξασφαλίσει την άνοδο θα τους... ρίξει στη φωτιά, όπως στις προθέσεις του ήταν στον αγώνα με τον Εθνικό να περάσει αλλαγή τον Μάριο Οικονόμου, ο οποίος πρόσφατα έγινε επαγγελματίας, αλλά το ρευστό αποτέλεσμα δεν επέτρεψε το ρίσκο.

Ο Γιάννης Ιωάννου βρέθηκε ψηλά στη λίστα του Ντεμόλ (προηγήθηκε ο Οικονόμου λόγω του τραυματισμού του Κώτσιου), αφού ο νεαρός άφησε άριστες εντυπώσεις στην προετοιμασία στο Ελατοχώρι, αλλά και όσες φορές ο Βέλγος τεχνικός τον χρησιμοποίησε στα εσωτερικά φιλικά. Ο Ιωάννου είναι γεννημένος στις 7 Μαΐου του 1994, αγωνίζεται ως επιτελικός μέσος, ενώ έχει ξεκινήσει από τα τμήματα junior του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Δημήτρης Χαρίσης, γεννημένος στις 25 Ιουλίου 1993, ανήκει στον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι έχει τις προϋποθέσεις να χαρακτηρίζεται «γηγενής».

Να σημειωθεί ότι από το 2013 κάθε ΠΑΕ θα πρέπει να έχει στις τάξεις της και να χρησιμοποιεί έξι Έλληνες παίκτες, εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να είναι γηγενείς. Γηγενής θεωρείται κάθε παίκτης που έχει στο ερασιτεχνικό σωματείο της ΠΑΕ (εν προκειμένου στον ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα) τριετή αγωνιστική παρουσία.

Καθόλου τυχαία βέβαια δεν είναι η στροφή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους λεγόμενους μεγάλους του επαγγελματικού πρωταθλήματος (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός κ.λ.π.) προς την ελληνική αγορά, αλλά και στην επικείμενη επιστροφή παικτών τους που είχαν δοθεί δανεικοί σε έτερες ομάδες, θεωρούνται ωστόσο γηγενείς, αφού η οδηγία της ΟΥΕΦΑ είναι σαφής.

[via]

Εικαστικός Διαγωνισμός 2011 - Βραβεία Κέντρου Πολιτισμού Μόνης Περιστέρας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Από την Επιτροπή του Πολιτιστικού Κέντρου Μόνης Περιστέρας Δουρούτης προκηρύσσεται ο Εικαστικός Διαγωνισμός 2011 - Βραβεία Κέντρου Πολιτισμού Μόνης Περιστέρας Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων

Θεσμικό Πλαίσιο Διαγωνισμού
  • Τα έπαθλα είναι χρηματικά βραβεία και τιμητικοί έπαινοι. Τα ετήσια χρηματικά έπαθλα δίνονται σε τρεις νέους καλλιτέχνες. Το ύψος των βραβείων είναι 4000 Ευρώ για τον πρώτο, 2500 Ευρώ για τον δεύτερο και 1500 Ευρώ για τον τρίτο. Η διαδικασία επιλογής συμπεριλαμβάνει και ένα αριθμό επαίνων, ώστε να βραβεύεται μεγαλύτερος αριθμός καλλιτεχνών.
  • Η κριτική επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη (καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης), τα οποία αλλάζουν κάθε δύο χρόνια, ώστε η κρίση να εξασφαλίζει την πολυφωνία της σύγχρονης τέχνης. Συνεδριάζει στις αρχές του έτους και γίνεται η προεπιλογή των καλλιτεχνών για την έκθεση. Η έκθεση των έργων γίνεται κατά τον μήνα Μάιο στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων και στη διάρκεια της γίνεται και η τελική κρίση και βράβευση από την επιτροπή.
  • Με την έννοια της ευγενούς προσφοράς από την πλευρά των βραβευμένων καλλιτεχνών, ένα έργο τους προσφέρεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα αντανακλά το θεσμό των βραβείων και θα χαρτογραφεί μια χαρακτηριστική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.
Για τους Όρους του Διαγωνισμού καθώς και για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πολιτισμού Μονής Περιστεράς-Δουρούτης
Σχετικό Link: http://culturalcenter.uoi.gr/_html/competition.html

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση του 52χρονου εφοριακού

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση εξαφάνισης του 52χρονου εφοριακού Νέστορα Σκαμπαρδώνη από τα Ιωάννινα, ο οποίος αγνοείται από τις 14 Δεκεμβρίου του 2010. Εκείνη την Τρίτη τα ίχνη του εφοριακού χάθηκαν μυστηριωδώς, ωστόσο η αστυνομία ενημερώθηκε για την εξαφάνισή του λίγες μέρες αργότερα και μάλιστα από συναδέλφους του στην εφορία Φιλιππιάδας Πρέβεζας, οι οποίοι τον αναζητούσαν αφού δεν είχε εμφανιστεί στη δουλειά του.

Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως, ωστόσο το μόνο που εντοπίστηκε ήταν το αυτοκίνητό του, ένα ασημί Scoda Octavia με αριθμό κυκλοφορίας ΙΝΡ 9501, το οποίο βρέθηκε στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ στην περιοχή Κανάλι Πρέβεζας. Στο όχημα, το οποίο ήταν κανονικά παρκαρισμένο και κλειδωμένο δίχως να φέρει ίχνη διάρρηξης, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να κατευθύνουν τις έρευνες προς κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

Ωστόσο, πληροφορίες που εξετάζουν οι αρχές ανέφεραν ότι ο άνδρας που πάρκαρε το αυτοκίνητο και βγήκε από αυτό δεν ήταν ο 52χρονος αγνοούμενος και πατέρας δύο παιδιών, αλλά ένας άγνωστος - γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη σκοτεινή υπόθεση.

Ο 52χρονος εφοριακός υπηρετούσε επί δέκα χρόνια στο ΣΔΟΕ Ιωαννίνων, ενώ στις αρχές φθινοπώρου είχε πάρει μετάθεση για την εφορία της Φιλιππιάδας. Οι συνάδελφοί του έκαναν λόγο για έναν ήσυχο άνθρωπο, ο οποίος δεν δημιουργούσε προβλήματα, ενώ άτομα από το ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του είπαν δεν έδειχνε να τον απασχολεί κάτι. Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και προς πάσα κατεύθυνση σε ολόκληρη την Ηπειρο, από την αστυνομία, τους συγγενείς και τους φίλους του, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν αποτελέσματα.

[via]

Ελληνοαμερικανίδα με καταγωγή από τα Ιωάννινα υποψήφια για το Όσκαρ κοστουμιών

Η Ελληνοαμερικανίδα Αρετή Μαρία Ζαφειροπούλου, γνωστή ως Μαίρη Ζόφρις είναι υποψήφια για Όσκαρ για τα κοστούμια της ταινίας των αδελφών Κόεν «Αληθινό θράσος».

Η 46χρονη ενδυματολόγος με καταγωγή από τα Γιάννενα, γεννήθηκε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης ενώ από μικρή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην ένδυση και εργάστηκε σε κατάστημα ρούχων που διατηρούσαν οι γονείς της.

Η Ζόφρις είναι πλέον περιζήτητη στο Χόλιγουντ και έχει φτιάξει κοστούμια για πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως Iron Man 2, The Terminal, Θέα από ψηλά, Πιάσε με αν μπορείς, ενώ συνεργάστηκε με κορυφαίους Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ξεκίνησε την καριέρα της στην ταινία «4η Ιουλίου» με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.

Η τελετή για την απονομή των βραβείων Όσκαρ θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου.

[via]

Επιστροφή στις προπονήσεις για τον ΠΑΣ Γιάννινα

Στις προπονήσεις επέστρεψαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το χθεσινό ρεπό που είχαν, ξεκινώντας παράλληλα και την προετοιμασία για το παιχνίδι της Κυριακής με αντίπαλο την Ηλιούπολη. Το βάρος στο σημερινό πρόγραμμα δόθηκε στις ασκήσεις δύναμης και φυσικής κατάστασης. Το ευχάριστο για τον Στεφάν Ντεμόλ είναι ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα τραυματισμού, ενώ καταστρώνει τα πλάνα του χωρίς να υπολογίζει τους τιμωρημένους Σιαλμά και Κυριάκο.

Η Πίτα του Ηπειρώτη

Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.
Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης - της νεολαίας

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 400 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 600.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μας προσκαλεί στην ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».
Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στους Ηπειρώτες που ανταμώνουν, αγωνίζονται και δημιουργούν. Με μια άγρα από τους πιο όμορφους ανθούς της ηπειρώτικης παράδοσης, με τον ανθό της ηπειρώτικης νεολαίας.
Με τη συμμετοχή ογδόντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα, με τη συμμετοχή 2.500 και πλέον χορευτών, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και καταξιωμένων Ηπειρωτών τραγουδιστών, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί ένα τρίωρο υπερθέαμα που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.
Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης. Παρουσιαστές της τρεις από τους καλύτερους νέους Ηπειρώτες ηθοποιούς, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Παρασκευή Κατσάνη και ο Νίκος Αρβανίτης. Σκηνοθέτης ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.. Στοιχείο της εκδήλωσης η παράλληλη προβολή πλούσιου οπτικού υλικού από την Ηπειρώτικη φύση καθώς και τις διαδρομές των Ηπειρωτών στο χρόνο.
Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης η βράβευση Ηπειρωτών για την προσφορά τους στον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, τη Νεολαία, την Ηπειρώτικη Αποδημία. Η αξία των βραβευόμενων κοσμεί τη φετινή μας εκδήλωση.
«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί τώρα το νιώθουμε περισσότερο από άλλοτε: Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ Τύριας του Δ.Δωδώνης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Ανδρέα Λοβέρδο κατέθεσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μ. Παντούλας για την ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ Τύριας. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η περιοχή Τύριας του Δήμου Δωδώνης (έδρα του τ.Δήμου Σελλών) διατρέχεται από την Εγνατία Οδό και αποτελεί σημείο διέλευσης πενήντα, περίπου, οικισμών της ευρύτερης περιοχής Λάκκας Σουλίου – Ντουσκάρας.
Η συγκεκριμένη περιοχή, στερείται στοιχειώδους υγειονομικής υποστήριξης. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ανάγκες των κατοίκων είναι αυξημένες, ουδείς μέχρι τώρα προέβλεψε κάτι σχετικό. Ο τ.Δήμος Σελλών είχε κατασκευάσει προς τούτο σύγχρονες εγκαταστάσεις υποδοχής υπηρεσιών υγείας, οι οποίες παραμένουν κενές.
Το φυσιολογικό θα ήταν το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων να προτείνει τη σύσταση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ στον οικισμό Τύρια. Αντί αυτού πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακά προτείνεται η λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ Παραμυθιάς, τη στιγμή που η συγκεκριμένη κωμόπολη διαθέτει Κ.Υ. και ασθενοφόρο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Το πλέον παράδοξο, όμως, όλων είναι το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων δέχεται και διαβιβάζει κεντρικά αιτήσεις υπαλλήλων για μετάθεση στον “υπό σύσταση Τομέα ΕΚΑΒ Παραμυθιάς”, δηλαδή σε ανύπαρκτη υπηρεσία.
Ενόψει όλων των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος Υπουργός
Εάν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η σύσταση και λειτουργία Τομέα ΕΚΑΒ Τύριας του Δήμου Δωδώνης για την κάλυψη των αναγκών της Εγνατίας Οδού και των κατοίκων της περιοχής, που υγειονομικώς παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη έως και σήμερα.

Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Χρ. Παντούλας

Ορίστηκαν οι νέες διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων

Ορίστηκαν οι νέες διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα οι διοικήσεις των δημοτικών επιχειρήσεων στελεχώνονται ως εξής:


ΔΕΥΑΙ
Πρόεδρος: Φίλιππας Φίλιος, αντιπρόεδρος: Δημήτρης Θεμελής, μέλη: Δημήτρης Κατηρτζίδης, Κώστας Γκόγκος, Στέφανος Μάντζιος, Κώστας Νουτσόπουλος, Κώστας Γιαννάκης, Δημήτρης Μωυσιάδης, καθώς και εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, του ΤΕΕ και των εργαζόμενων

Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος
Πρόεδρος: Φίλιππας Τσουμάνης, αντιπρόεδρος: Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλη Βασίλης Βήκας, Κώστας Τσάγκας, εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Αχιλλέας Μπιστιόλης, Χριστίνα Γεωργούλη, Ολυμπία Τσαπάρη, Άννα Ζάραγκα-Αγγελάκη

ΚΑΠΗ
Πρόεδρος Φίλιππας Τσουμάνης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπαδόπουλος, μέλη: Βασίλης Βήκας, Βασίλης Κοσμάς, Επαμεινώνδας Ριστάνης, Αχιλλέας Μπιστιόλης, Βαγγέλης Καραμπίνας, Χριστίνα Γεωργούλη, Ολυμπία Τσαπάρη, Γεωργία Γιώτη, Άννα Ζάραγκα- Αγγελάκη. Θα οριστεί ακόμη ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων και ένας των μελών των ΚΑΠΗ με τους αναπληρωματικούς τους.

Πνευματικό Κέντρο
Πρόεδρος: Μωυσής Ελισάφ, αντιπρόεδρος: Γιώργος Αρλέτος, μέλη: Δημήτρης Παπαδόπουλος Άννα Ασημακοπούλου, Χριστίνα Θεμελή, Αλέκα Βακαλοπούλου, Βασιλική Μέγα, Γιώργος Νάκος, εκπρόσωπος εργαζομένων.

Δημοτικό Ραδιόφωνο
Πρόεδρος: Παναγιώτης Κιτσούλης, αντιπρόεδρος: Γιάννης Σκοπούλης μέλη: Βασίλης Βλέτσας, Γιώργος Ζάχος, Βασιλική Θεμελή, Νίκη-Ειρήνη Λαμπρίδη, Βασιλική Μπαλτογιάννη, Δημήτρης Σιώρος, Γιώργος Μπάρμπας.

Επιχείρηση Αθλητισμού και Νεολαίας
Πρόεδρος Δημήτρης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος Μωυσής Ελισάφ, μέλη: Δημήτρης Νάστος, Βασίλης Χήτος, Χριστίνα Θεμελή, Αλέκα Βακαλοπούλου, Νικολέτα Τσουμάνη, Γ. Τσίμαρης, Γιώργος Αρλέτος.

ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων
Πρόεδρος Μωυσής Ελισάφ, αντιπρόεδρος Γιώργος Λώλης, μέλη: Θωμάς Γκλίναβος, Γιώργος Λισγάρας, Ελένη Κωστή, Δημήτρης Σιώτος, Ελένη Καμπέρη, Φίλιππας Παπανικολάου και θα οριστεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου

Παιδικοί σταθμοί
Πρόεδρος: Φίλιππας Τσουμάνης, αντιπρόεδρος: Δημήτρης Παπαδόπουλος Μέλη: Βασίλης Βήκας, Κώστας Λαδόπουλος, Βασίλης Χήτος, Χριστίνα Γεωργούλη, Ολυμπία Τσαπάρη, Γεωργία Γιώτη, Άννα Ζάραγκα- Αγγελάκη, Αχιλλέας Μπιστιόλης, Βαγγέλης Καραμπίνας. Θα οριστούν ακόμη ένας εκπρόσωπος των γονέων και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων με τους αναπληρωτές τους.

Οίκος Ευγηρίας
Πρόεδρος Φίλιππας Φίλιος, αντιπρόεδρος Φίλιππας Τσουμάνης, μέλη: Παπαδόπουλος Δημήτρης, Βήκας Βασίλης, Μπουραντάς Φώτης, Στέφανος Σκοπούλης, Γεωργούλη Χριστίνα, Ολυμπία Τσαπάρη, Άννα Ζάραγκα- Αγγελάκη.

Κοινωφελής επιχείρηση Ανατολής
Πρόεδρος Μωυσής Ελισάφ, αντιπρόεδρος Γιώργος Αρλέτος, μέλη Δημήτρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Μάντζιος, Σ. Μωυσιάδη, Βάσω Μέγα. Θα οριστεί κι ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων. 

[via]

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αυστηρές ποινές για μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς και για τη μη καταβολή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο,προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, προβλέπει αύξηση της προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια κατά 50%, κάρτα αποδείξεων αλλά και κριτήρια ελέγχου συγκεκριμένων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημά τους.

Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής.

Η μη απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα. Αυτό σημαίνει ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.

Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται επίσης η αυτόφωρη διαδικασία.

Δεν θα επιτρέπεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής όταν πρόκειται για εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους. Επίσης μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.

Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής και αναστολή εκτέλεσης της ποινής κατά το άρθρο 497 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.

Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.

Έλεγχος κατά προτεραιότητα για επιτηδευματίες

Θεσπίζονται ειδικά κριτήρια για πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.

Αυτό αφορά τους επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη εφόσον:

- το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν, δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων

- τα  20.000 ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων κατοίκων.

Ακριβότερο το δικαστήριο για φορολογικές διαφορές

Με το νομοσχέδιο επίσης αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% για την προσφυγή στα δικαστήρια.

Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.

Κάρτα αποδείξεων

Καθιερώνεται κάρτα αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.

Δημοσιοποιούνται ονόματα φοροφυγάδων

Θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο και θα δημοσιοποιούνται ονόματα οφειλετών και παραβατών. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο:

- Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).

- Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

Μη εισπράξιμες όφειλες


Προβλέπεται διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη.

Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε "εισπράξιμα" και "μη εισπράξιμα" με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια.

Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται με απόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των "μη εισπραξίμων" στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.


Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης

Υποβολή ΦΠΑ σε δόσεις

Προβλέπεται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού.

Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.

Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.

Μειώνεται ο συντελεστής κερδών επιχειρήσεων


Ακόμη μειώνεται από 1.1.2011 ο φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24%, αλλάζει ο τρόπος φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις και διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος
.

Θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, και θα εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ).

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών, Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κλπ.).

Ο Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι "Οικονομικοί Εισαγγελείς" των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών. Έτσι:

- Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

- Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).

" Τα στελέχη θα αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.

- Κατά τη διάρκεια της θητεία τους θα υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.

* Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση (από κατά κύριο λόγο νομοθετική που είναι σήμερα).

Στόχοι αυτής της αναδιοργάνωσης είναι να υιοθετηθούν και στη λειτουργία του ελεγκτικού έργου τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, οι μεθοδολογίες και τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και να μπορεί η Γενική Διεύθυνση να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και αποτελεσματικά το ελεγκτικό έργο των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου.

Δημιουργούνται για το λόγο αυτό οργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσεως και Τμήματος για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων Υψηλού Κινδύνου, του Φ.Π.Α. και των άλλων έμμεσων Φόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.

"Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων" στο ΥΠΟΙΚ

Συστήνεται "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων" στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων 


Ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών

Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σώματος. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.

Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.

Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ' αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.

Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.

Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.

Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.

Διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα

Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%.

Tα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.

Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.

Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.

Παρέχεται δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.

Προβλέπεται η μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ' αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.

[via]

Το νομοσχέδιο για τα Τυχερά Παιχνίδια

Την εγκατάσταση περίπου 30.000 μηχανημάτων για τυχερά και ψυχαγωγικά παιχνίδια και τη νόμιμη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων", που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα μηχανήματα θα προκηρυχθούν 4- 10 άδειες ευρείας κλίμακας μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που θα αφορούν σε 25.000 μηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια), καθώς και άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα) για έως 5.000 επιπλέον μηχανήματα.

Για το διαδικτυακό στοίχημα, θα προκηρυχθούν 15- 20 άδειες, μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το Δημόσιο προσδοκά έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 2- 3 ετών, καθώς και επιπλέον έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα (ειδικά για το 2011, προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων).

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το κόστος συμμετοχής στο παιχνίδι ή στο στοίχημα θα κυμαίνεται από 0,10- 5 ευρώ, ενώ τα κέρδη πρέπει να είναι υψηλά (προβλέπεται ελάχιστο όριο 80% επί των ποσών που παίζονται).

Τα κέρδη των παικτών θα φορολογούνται όπως αυτά από τα λαχεία. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παιχνίδι, ενώ θα υπάρχει και η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία (οι ανήλικοι θα μπορούν να παίζουν μόνον ψυχαγωγικά παιχνίδια) και οι χρηματορροές.

Με το νομοσχέδιο:

- Απαγορεύεται η συμμετοχή ανηλίκων σε τυχερά παίγνια. Οι ανήλικοι μπορούν να συμμετέχουν μόνο στα τεχνικά- ψυχαγωγικά παίγνια.

- Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ έως 5 ευρώ)

- Απαγορεύεται το μέγιστο ποσό που μπορεί να χάσει ένας παίκτης να υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής του στο παίγνιο.

- Προβλέπεται η ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές.

- Ορίζονται οι κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές.

- Προβλέπονται κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά.

Κανόνες αδειοδότησης παιγνιομηχανών

- Προβλέπεται η προκήρυξη τεσσάρων έως δέκα αδειών ευρείας κλίμακας- μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα αφορούν σε 25.000 παιγνιομηχανήματα συνολικά (ίσος αριθμός μηχανημάτων ανά άδεια).

- Προβλέπεται έως 5.000 επιπλέον παιγνιομηχανήματα ότι μπορούν να λειτουργήσουν με άδειες περιορισμένης κλίμακας (από 1 έως 5 μηχανήματα).

- Ευρείας κλίμακας κάτοχοι άδειας μπορούν να είναι Α.Ε. με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

- Ορίζεται ότι στην προκήρυξη θα υπάρχει η τιμή εκκίνησης του τιμήματος της άδειας για τα τυχερά παίγνια. Αυτό θα καταβάλλεται 80% με την έκδοση της άδειας και το υπόλοιπο 20% σταδιακά σύμφωνα με την προκήρυξη.

- Προβλέπεται η ελεύθερη διάθεση τεχνικών- ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.

Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος

- Προβλέπεται η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών μετά από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό

- Η ΕΕΕΠ, μέσω του ΚΔΕΠ, καθορίζει τις λεπτομέρειες του συστήματος αδειοδότησης και τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους κατόχους άδειας.

- Η διάρκεια των αδειών είναι πενταετής.

- Οι ιστότοποι οφείλουν να έχουν ονομασία με κατάληξη .gr

Δήλωση Παπακωνσταντίνου

Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση της σχετικής αγοράς, με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς και η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, γενικός στόχος είναι να μπουν κανόνες σε μια ουσιαστικά άναρχη και πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, που λειτουργεί εις βάρος των δημοσίων εσόδων και, κυρίως, του κοινωνικού συνόλου.

[via]

Eπίσημη πρώτη για το iPad στην Ελλάδα


Ενα χρόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση το iPad έρχεται στην Ελλάδα μέσω του επίσημου καναλιού διανομής της Apple στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αργότερο ως το Σάββατο ο επίπεδος υπολογιστής της Apple θα είναι διαθέσιμος σε επιλεγμένα καταστήματα, στα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως -όσον αφορά στην Αθήνα- θα περιλαμβάνονται τα δύο καταστήματα με προϊόντα της εταιρείας στο Κολωνάκι και στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, πηγές προσκείμενες στον αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρείας κάνουν λόγο για τιμές που θα είναι κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα της Apple. Ενδεικτικά σημειώνουμε πως η "απλή" έκδοση του iPad με 16 GB μνήμη και σύνδεση μόνο μέσω ασύρματων δικτύων κοστίζει στο γερμανικό online κατάστημα της Apple 499 ευρώ.

Η διάθεση του iPad στην Ελλάδα είχε αρχικά εκτιμηθεί πως θα ξεκινούσε τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού στο μεταξύ είχε κυκλοφορήσει η έκδοση 4.2 του λειτουργικού συστήματος iOS που έχει πλήρη υποστήριξη ελληνικών. Ενδεχομένως, ωστόσο, η άφιξη της συσκευής στη χώρα μας να γίνεται με αρκετή καθυστέρηση, δεδομένου πως όσοι δεν μπορούσαν να... συγκρατηθούν έσπευσαν να το προμηθευτούν από άλλα κανάλια διανομής, κυρίως μέσω διαδικτυακών καταστημάτων. Στο μεταξύ, η Apple ετοιμάζεται για την έκδοση 2 του iPad η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί -κατά πάσα πιθανότητα- το αργότερο ως τον Ιούνιο.

[via]

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου

Μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη την Πέμπτη 27-1-2011 και ώρα 9.30 π.μ., συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη (Διοικητήριο Πλατεία Πύρρου αρ. 1 Ιωάννινα) με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1. Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
2. Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιττούλη, στην Αθήνα για εκτέλεση υπηρεσίας.
3. Έγκριση έκδοσης χρηματικού εντάλματος προπληρωμής για την πληρωμή προμήθειας και μεταφοράς υγρού αζώτου για την εκτέλεση του προγράμματος τεχνητής σπερματέγχυσης της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της  Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
4. Έγκριση πίστωσης για την προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες των Αγροτικών Κτηνιατρείων Μετσόβου και Παρακαλάμου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
5. Έγκριση πίστωσης για τη δημοσίευση περιλήψεων ανακοίνωσης για σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της  Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
6. Δικαστική Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την  αίτηση αναιρέσεως της Ν.Α.Ι. για την αναίρεση της υπ’ αριθμ. 55/2007 απόφασης του  Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων και την από 4/2/2008 αίτηση αναιρέσεως της Ν.Α.Ι.  για την αναίρεση της υπ’ αριθμ. 576/2007 οριστικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.
7. Έγκριση μετάβασης και σχετικές δαπάνες, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Παντελή Κολόκα και ενός υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας για τη συμμετοχή στο kick-off meeting  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Πολιτισμός 2007-2013 με τίτλο  E.R.A. - European Rural Almanac (Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο).
8. Εξουσιοδότηση του Δήμου Κόνιτσας, για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών.
9. Έγκριση των όρων των διακηρύξεων των πρόχειρων μειοδοτικών διαγωνισμών α) για την προμήθεια γραφικής ύλης και β) για την προμήθεια φωτοαντιγραφικού χάρτου, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
10. Έγκριση προμήθειας μηχανής προπληρωμής γραμματοσήμανσης, για τις ανάγκες της Γραμματείας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
11. Έγκριση προμήθειας πολυμηχανήματος (εκτυπωτή, φωτοαντιγραφικού, σαρωτή και τηλεομοιοτυπικού) για τον εξοπλισμό του γραφείου της Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
12. Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
13. Έγκριση μετακίνησης του Περιφερειάρχη Ηπείρου στην Αθήνα, για εκτέλεση υπηρεσίας.
14. Συγκρότηση και ορισμός μελών της Επιτροπής Διεξαγωγής των Διαγωνισμών, Αξιολόγησης των προσφορών και εισήγησης για ανάθεση προμηθειών – υπηρεσιών και της Επιτροπής Παραλαβής συμβάσεων προμηθειών – υπηρεσιών, για την εκτέλεση του Προγράμματος Προμηθειών έτους 2011 της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
15. Έγκριση των όρων της διακήρυξης του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια χαρτικών, γραφικών, μελανών εκτυπωτών, μελανών φωτοτυπικών και μελανών FAX» έτους 2011, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.
16. Έγκριση των όρων της διακήρυξης του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού με τίτλο «Ανάδειξη  προμηθευτών λιπαντικών και πετρελαιοειδών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Περιφ/κής Ενότητας Πρέβεζας» έτους 2011.
17. Έγκριση παράτασης συνολικής προθεσμίας περάτωσης των εργασιών με αναθεώρηση του έργου «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης γηπέδου μπάσκετ, μετά τις αποχετεύσεις των νερών, στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Πέτα», αναδόχου εταιρείας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ & ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Ο.Ε.».
18. Έγκριση παράτασης συνολικής προθεσμίας περάτωσης των εργασιών με αναθεώρηση του έργου «Προσθήκη κατ΄ επέκταση νέων τουαλετών και μετατροπής των παλαιών σε αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης «ΑΤΕΚ Δ. ΤΖΙΚΕΡΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Προβληματισμός για την εξέλιξη των εργασιών στην Ιόνια Οδό

Τον προβληματισμό που υπάρχει στους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 μεταφέρει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τα δύο έργα, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθηση των οδικών αξόνων Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι την Καλαμπάκα. «Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου,- καταλήγει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης - είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών.

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα».

Εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων - Ημέρα των Τριών Ιεραρχών


Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην εορτή των Ελληνικών Γραμμάτων, την ημέρα των Τριών Ιεραρχών Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών "Γεώργιος Μυλωνάς" του Πανεπιστημίου.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει  η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας,  Καθηγήτρια κα Κατερίνη Λιάμπη,  με θέμα: "Διανόηση και φωτισμένη ηγεσία κατά την κλασική αρχαιότητα".

Θα ακολουθήσει η απονομή τιμής στα παρακάτω μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας που αφυπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους:

Βασιλική Αθανασίου-Παπαδιώτη, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φ.Π.Ψ.
Παναγιώτης Βελτσίστας, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Χημείας
Αμαλία Βλαχοπούλου-Οικονόμου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας
Παντελής Ζωιόπουλος, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Δ.Ε.Α.Π.Τ. Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
Ειρήνη Θεοδωρίδου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φυσικής
Φωτεινή Κοσσυβάκη-Αθανασάκη, Μέλος ΔΕΠ Π.Τ.Δ.Ε
Αγλαΐα Κωστοπούλου-Κανελλοπούλου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φιλολογίας
Χρήστος Λάγκαρης ,Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Μαθηματικών
Μαίρη Μάντζιου , Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φιλολογίας
Γεώργιος Μαυρογιώργος, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φ.Π.Ψ.
Νικόλαος Μπατάκης, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φυσικής
Κωνσταντίνος Μπουραντάς, Μελος ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής
Ευθύμιος Μυγδάκος, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Δ.Ε.Α.Π.Τ.
Κωνσταντίνος Οικονόμου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φιλολογίας
Χρήστος Παπαδημητρίου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Χημείας
Σωτήριος Παπαχρήστος, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Δ.Ε.Α.Π.Τ. Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
Βασιλική Ρόκου, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Δημήτριος Στασινός, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φ.Π.Ψ.
Μαγδαληνή Στρουγγάρη, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φιλολογίας
Αικατερίνη Συνοδινού, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Φιλολογίας
Θεανώ Χατζηδάκη-Μπαχάρα, Μέλος ΔΕΠ Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας

Ροδάνθη Βαλερά-Κουνάβα, Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Φιλολογίας
Ασπασία Πουλιάδου, Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. Ιατρικής Σχολής
Βασίλειος Τσαρούχης, Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π. Αγγλικής Γλώσσας

Χρήστος Ανδρέας, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Ιατρικής Σχολής (Κοινωνικής Ιατρικής και Ψυχικής Υγείας)
Άγγελος Βάσιος , Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας
Ελένη Γκεσούλη-Ντάφλου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας
Ιωάννης Διαμαντόπουλος, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας
Βασιλική Ηγουμένου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Ιατρικής Σχολής
Αρτεμία Ηλία-Πεπόνη, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας
Κλεοπάτρα Κιτσοδήμου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Ιατρικής Σχολής
Παναγιώτης Κύρκος, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας
Ανδριάνα Μελά, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Π.Τ.Δ.Ε.
Κωνσταντίνα Μπαρκούμα, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Ιατρικής Σχολής
Χρυσαυγή Παπαϊωάννου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Φυσικής
Κωνσταντίνος Πάππας, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Φυσικής
Κωνσταντινιά Σιάνου-Καραγιώργου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Φιλολογίας
Βασιλεία Σπύρου, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας
Αθανάσιος Χουλιάρας, Μέλος Ε.Τ.Ε.Π. Τμήματος Χημείας

Κωνσταντίνος Αναγνώστου, Διοικητικός Υπάλληλος
Ερμήνεια Βαρότση, Γενική Διευθύντρια
Θεοδώρα Θεοχάρη-Βασιλείου,Διοικητική Υπάλληλος
Βασιλική Γεωργίου, Διοικητική Υπάλληλος
Νικόλαος Γιαννούλης, Διοικητικός Υπάλληλος
Γεώργιος Γκανιάτσας, Διοικητικός Υπάλληλος
Ουρανία Γκορτζή-Σιαφάκα, Διοικητική Υπάλληλος
Αικατερίνη Διαμαντή, Διοικητική Υπάλληλος
Γεώργιος Ευθυμιάδης, Διοικητικός Υπάλληλος
Νικόλαος Ζήκος, Διοικητικός Υπάλληλος
Αγνή Ιωαννίδου-Μπακούλη, Διοικητική Υπάλληλος
Σοφία Καμπέρη-Φελιά, Διοικητική Υπάλληλος
Νικόλαος Καραμπίνας, Διοικητικός Υπάλληλος
Λαμπρινή Κοτσώνη, Διοικητική Υπαλληλος
Μαρία Κοντογιάννη-Λάμπρη, Διοικητική Υπαλληλος
Ευτυχία Κωστούλα-Μουλιώτη, Διοικητική Υπάλληλος
Δημήτριος Μπίστας, Διοικητικός Υπάλληλος
Γεώργιος Μπούγιας, Διοικητικός Υπάλληλος
Ουρανία Παπατσίμπα-Βράνου, Διοικητική Υπάλληλος
Ελευθερία Πρασσά, Διοικητική Υπάλληλος
Ελένη Σιαράβα, Διοικητική Υπάλληλος
Ελένη Στρουγγάρη, Διοικητική Υπάλληλος
Αλεξάνδρα Αχνούλα,Διοικητική Υπάλληλος - ΙΔΑΧ
Αλέξιος Λιόλιος, Διοικητικός Υπάλληλος - ΙΔΑΧ
Μαρία Λιόντου, Διοικητική Υπάλληλος - ΙΔΑΧ
Ιωάννης Σταχούλης, Διοικητικός Υπάλληλος - ΙΔΑΧ
Αλέξανδρος Τζιάλλας, Διοικητικός Υπάλληλος - ΙΔΑΧ


Πέρας προσέλευσης: 18.45
Σημείωση: Στις 18.15 το πανεπιστημιακό λεωφορείο με αφετηρία την Περιφέρεια (κτήριο πρώην Νομαρχίας) θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη, για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.

Το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου 2011, θα τελεστεί το καθιερωμένο ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο των Ευεργετών και Διδασκάλων της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αρχιμανδρειό).

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More