<--! -->

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εγκριθηκε ο προϋπολογισμος της Περιφερειας για το 2012

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2012.  Τα έσοδα προϋπολογίστηκαν σε 100.687.606 ευρώ, τα έξοδα σε 104.388.854,03 ευρώ και το πιθανό ταμειακό υπόλοιπο του 2011 σε 3.701.248,03 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος  στην ψήφιση του προϋπολογισμού ανέφερε ότι είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον φετινό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από εθνικό πρόγραμμα και, επίσης,  υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. 

Η σύνταξη του προϋπολογισμού έγινε και με δεδομένο πως  φέτος δεν δόθηκαν από την Πολιτεία τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στις Περιφέρειες, καθώς όπως έχει αναφέρει στην πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, υπάρχει αδυναμία διάθεσης κρατικών πόρων.

Πρόσθετο πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει και από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ζητήσει η μισθοδοσία να συνεχίσει να γίνεται απευθείας από το Κράτος, γιατί υπάρχει προβληματισμός εάν γίνει από τους Κ.Α.Π.  να μην υπάρχουν χρήματα για τις άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τη λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου και της κάθε Περιφέρειας».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης  και στις οφειλές που υπάρχουν από τα υπουργεία προς την Περιφέρεια και την εκπεφρασμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν.  Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (για το Β΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων κ.α.), στον Ο.Σ.Κ. για τα έργα σχολικής στέγης, καθώς και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, για τα οποία το 2011 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Επίσης πρόβλημα έχει ανακύψει και με τις οφειλές των πρώην Κρατικών Περιφερειών. «Υπάρχουν χρέη που προέρχονται από την πρώην Κρατική Περιφέρεια για τα οποία έχουμε ζητήσει, ως Ένωση Περιφερειών, να λάβει μέριμνα το κράτος,  γιατί οι δικοί μας πόροι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος σε άλλο σημείο είπε:

«Το 2011 προτιμήσαμε να κάνουμε λιγότερες εργασίες, αλλά χρήσιμες. Π.χ., αντιμετωπίστηκαν κλοπές αντλιοστασίων. Έγιναν καθαρισμοί τάφρων κλπ σε όλη την Ήπειρο που είχαν 50 χρόνια να γίνουν. Ένα χρήσιμο έργο, που εκτελέστηκε είτε με δικά μας μηχανήματα, είτε με ελάχιστους πόρους που διέθεσαν οι περιφερειακές ενότητες. Παράλληλα προωθούμε τις επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, για τον οποίο την περίοδο αυτή υπάρχουν οφειλές περίπου 20 εκ. ευρώ. Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, συμφωνήσαμε να διατεθούν από το ΕΣΠΑ 25 εκατομμύρια ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά. Στόχος μας είναι μέσω του ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν, σε όλη την Ήπειρο,  κυρίως έργα που αφορούν το περιβάλλον, όπως υδρεύσεις, αποχετεύσεις, διαχείριση απορριμμάτων»

Τέλος τόνισε και τα εξής:

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που θα έχουμε, αλλά βλέποντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την κρίση που υπάρχει, θα κάνουμε το καθήκον μας, φροντίζοντας και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ήδη οικονομία κλίμακος, ξεκινώντας από τη μείωση των μισθωμένων κτιρίων και με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, που θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά εκείνων που ανήκουν στους δήμους».

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ Ν. ΚΑΤΤΗ

Όπως υπογράμμισε στην εισήγησή του, ο ειδικός αγορητής, περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ν. Καττής, η κατάρτιση του προϋπολογισμού έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, περί τήρησης των κανόνων σύνταξης του.
Συνεχίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:

«Η συγκυρία συζήτησης του προϋπολογισμού για την πατρίδα μας και κατ΄ επέκταση και για την Περιφέρειά μας είναι δυσχερέστατη. Η αστάθεια και η αβεβαιότητα για το αύριο επιτείνεται . Οι εξελίξεις μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστούν απρόβλεπτες  και μέσα από αυτές να αλλάξουν πολλά από τη σημερινή πραγματικότητα. Ακόμη και το ενιαίο ευρωπαϊκό  νόμισμα μας κλυδωνίζεται με απρόβλεπτη εξέλιξη με σενάριο ακόμη και να αποτελέσει παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αδύναμες οικονομίες όπως η χώρα μας. Υπό το πρίσμα αυτό η συζήτηση του προϋπολογισμού -  που έτσι η αλλιώς είναι ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός – λαμβάνει διαστάσεις μέγιστης δυνατής υπευθυνότητας , διαφάνειας ,και αποτελεσματικότητας καθότι καλούμαστε να διαχειριστούμε  κονδύλια που δυστυχώς προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών και την επιβολή φόρων και τελών που κρίνεται υπέρμετρη και πέρα από τα όρια της φοροδοτικής ικανότητάς των…»

Αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού επισήμανε τα παρακάτω:

1.      Στην κατεύθυνση των έργων, η περιφερειακή αρχή υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική  με το σκεπτικό ότι πρέπει να είναι έργα, που να μπορούν να εκτελεστούν αλλά και να εξοφληθούν χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα και γι’ αυτό τα έσοδα με τα αντίστοιχα έξοδα προϋπολογίζονται να είναι ισοσκελισμένα.

2.      Στον προϋπολογισμό εκτός των λειτουργικών δαπανών, περιλαμβάνονται δαπάνες για την υλοποίηση στοχευόμενου προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με αυστηρή  επιλογή των προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες.

3.      Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια καταρτίζει ολοκληρωμένα ετήσιο προϋπολογισμό πραγματικό εργαλείο δουλειάς .

4.      Είναι πασιφανής η προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών για ενοίκια υπηρεσιών  με την μετεγκατάσταση πολλών υπηρεσιών  σε ιδιόκτητα κτίρια.

5.      Η μισθοδοσία των υπαλλήλων προβλέπεται να βαρύνει τους Κ.Α.Π. έτους 2012 στερώντας σημαντικά κονδύλια από τους ήδη μειωμένους πόρους των ΚΑΠ. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια όλων των Περιφερειαρχών μέσω της Ένωσης Περιφερειών το κονδύλι αυτό να συνεχίσει να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε σύσσωμο το σώμα του Π.Σ. να συμπαραταχθεί.

6.      Είναι επίσης προφανές ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι απέχουν από τις προσδοκίες όλων μας, είναι ανεπαρκείς  και σε καμία  περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες από το νόμο για τον Καλλικράτη .  Η περικοπή των ΚΑΠ  είναι ήδη μεγάλη αν συγκριθεί με τα παρελθόντα έτη. Οι ΚΑΠ για φέτος προϋπολογίζονται στα επίπεδα των διαμορφώσεων του 2011 καθότι η αναμενόμενη απόφαση οδηγιών σύνταξης του προϋπολογισμού των Περιφερειών δεν συντάχθηκε ή δεν απεστάλη ακόμη. Το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού που σήμερα ψηφίζουμε πριν ακόμη εκπνεύσει το 2011 με μείωση των ΚΑΠ. Αυτό προκύπτει ευθέως  σε συνάρτηση με το γεγονός πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2012  όπως κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει συνολικά μειωμένους πόρους για την Αυτοδιοίκηση από ΚΑΠ και ΠΔΕ περίπου κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και απομένει η εξειδίκευση των μειώσεων. Και θα φτάσουμε του χρόνου τέτοιον καιρό να αισθανόμαστε και ικανοποιημένοι αν η μείωση τελικά ανέλθει στο ύψος του κρατικού προϋπολογισμού  και δεν καταστεί αναγκαία περαιτέρω μείωση όπως για παράδειγμα φέτος σε σχέση με πέρυσι. Πλέον τούτων το πρόγραμμα «Ελλάδα»  όσο μεγαλόπνοα εξαγγέλθηκε ως «προίκα» του Καλλικράτη τόσο αθόρυβα παραπέμπεται στις καλένδες αφήνοντας τη «νύφη» Ο.Τ.Α. σύξυλη.  Το ΕΣΠΑ πιθανόν να αναθεωρηθεί και να καλύψει άλλες ανάγκες   εθνικού και όχι περιφερειακού  σχεδιασμού. Η τακτική αυτή της Κεντρικής εξουσίας απαξιώνει πλήρως το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας προς την οποία συμπεριφέρεται ωσάν τον  «τελευταίο τροχό της αμάξης». Κι όμως οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την « ιπποδύναμη » εκείνη που χρειάζεται να « ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη» και να ξαναβάλει σε τροχιά ανάπτυξης τη χώρα που είναι το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής τραγικής συγκυρίας .

7.      Σίγουρα πρέπει να  υπάρξουν σε αυτή την προσέγγιση αντιδράσεις και διεκδικήσεις όλων όσων μας υποσχέθηκαν αλλά και όσων μας ανήκουν με την έναρξη του νέου θεσμού και αυτό αφορά συνολικά τις Περιφέρειες της χώρας. Προέχει  όμως για την Περιφέρεια Ηπείρου  και πρέπει να υπάρξει αντίδραση  για όσα μας οφείλονται  και δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία διαχρονικά . Να θυμίσω ενδεικτικά:  Σχολική Στέγη , συντήρηση οδικού επαρχιακού δικτύου , Αθλητικές εγκαταστάσεις ( το 2015 και βλέπουμε ήταν η απάντηση για το Β΄ Κλειστό που έμεινε ημιτελές) άλλα ειδικά έργα         ( πίστα οδηγών ,καταφύγιο αδέσποτων). Εμείς ως Περιφερειακή αρχή δεν απεμπολούμε ούτε ευρώ και καθημερινά με πρωτοστάτη τον Περιφερειάρχη δίνεται αγώνας για να έρθουν χρήματα των δεσμεύσεων της Πολιτείας.  Προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλες τις παρατάξεις με ομόφωνη απόφαση να εκδώσουμε ψήφισμα διεκδίκησης  και σε καμία περίπτωση παραίτησης των οφειλομένων αλλά κυρίως με ομόθυμες και ομόψυχες ενέργειες να συμβάλλουμε άπαντες στην εκταμίευση των κονδυλίων. Δεν οφείλονται σε κανένα Καχριμάνη (αυτόν επέλεξε ο λαός ως περιφερειάρχη ) ούτε σε  κανέναν Αργύρη   ( μπορούσε να επιλέξει αυτόν ο λαός ) ούτε σε κανένα άλλο πρόσωπο Οφείλονται στην Ήπειρο. Κι αυτή τη μάχη οφείλουμε και πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί συντονισμένα και χωρίς καμία διάκριση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More