<--! -->

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοβουλιες απο το Δημο Ιωαννιτων στον τομεα της καθαριοτητας


Μία εκκρεμότητα ετών, που εμπόδιζε το Δήμο Ιωαννιτών, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες του ΕΣΠΑ, έκλεισε μετά την επίπονη προσπάθεια του τομέα καθαριότητας και της υπηρεσίας περιβάλλοντος. Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών απέκτησε άδεια αποκομιδής απορριμμάτων και έχει πλέον την δυνατότητα να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης για την ανανέωση του εξοπλισμού και την αναβάθμιση του τομέα καθαριότητας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο κενό που υπήρχε και δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει η παραμικρή ενέργεια ώστε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί.

Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή της πρότασης στο ΕΣΠΑ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αλλά και την προμήθεια μέσων που θα επιτρέψουν στο Δήμο να ξεκινήσει την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης.

Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, έγινε σαφές ότι τα οικονομικά της, δεν της επιτρέπουν την ενίσχυση του Δήμου Ιωαννιτών με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Έτσι όπως έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια μέσω του ΕΣΠΑ και η Εταιρεία Ανακύκλωσης θα συμβάλλει για την κάλυψη του κόστους του Κέντρου Διαλογής και της ενημερωτικής καμπάνιας.

«Έχουμε πει πολλές φορές, ότι για τη σημερινή δημοτική αρχή, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Είχαμε δεσμευτεί ότι αυτό θα γίνει πράξη, είτε μέσα από τη συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, είτε με πρωτοβουλία του Δήμου. Σήμερα και αφού έχουμε στα χέρια μας την άδεια αποκομιδής, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Να υποβάλλουμε δηλαδή τον πλήρη φάκελο στο ΕΣΠΑ, ώστε τους επόμενους μήνες να ξεκινήσουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης», σημείωσε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας.

Εν τω μεταξύ με βάση την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων που έγιναν από τη μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, προκύπτει άμεση ανάγκη για την λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης.

Ήδη ο Δήμος Ιωαννιτών συζήτησε το θέμα με την Περιφέρεια Ηπείρου και από κοινού αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κατασκευή ΣΜΑ. Οι συζητήσεις πλέον επικεντρώνονται στην κατάθεση της πρότασης και την χρηματοδοτική πηγή.

Οι δύο σκέψεις που υπάρχουν είναι ή να συμπεριληφθεί ο ΣΜΑ στην πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου- Θεσσαλίας και Στερεάς ή να κατατεθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου για ένταξη στο Επιχειρησιακό του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι από το Δήμο Ιωαννιτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες που υπήρξαν από το παρελθόν και να μπουν οι βάσεις ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να περάσει σε ένα σύγχρονο μοντέλο, τέτοιο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και θα απαντά ουσιαστικά στα σημερινά προβλήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More