<--! -->

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Δημοτικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε πρόγραμμα έργων και προυπολογισμός

Στην έγκριση του τεχνικού προγράμματος έργων και του προϋπολογισμού για το 2011 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση.
Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, αποτελούν τα δύο σημαντικότερα εργαλεία, στα οποία απεικονίζεται η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για νοικοκύρεμα, αλλά και για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Καλλικρατικού Δήμου.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», «3 κλικ Αριστερά» και ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο του Δημαρχείου και την διεξαγωγή νέας συζήτησης για τους πρώην συμβασιούχους της ΑΔΕΙ.
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στην απάντησή του επανέλαβε ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν επιβεβλημένη καθώς επί 35 μέρες το δημαρχείο παρέμενε κλειστό. «Κανένας δεν θέλει την αστυνομία έξω από το Δημαρχείο. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αλλά και ο ρόλος πολιτικών δυνάμεων δεν είναι αυτός που ζούμε τόσες μέρες» τόνισε ο Δήμαρχος και σημείωσε πως εάν κάποιοι από τους πρώην συμβασιούχους εμπίπτουν στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, τότε θα αποκατασταθούν και εάν υπάρξουν άλλες δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν αποδεκτές.
Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας κατατέθηκαν στο σώμα δύο γραπτές εισηγήσεις –της κ. Άννας Ασημακοπούλου για το πρόγραμμα έργων και του κ. Αχιλλέα Σίντου για τον προϋπολογισμό- και στη συνέχεια οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι αποχώρησαν. Αποχώρησαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας Χρήστος Μαντάς και Στέφανος Σκοπούλης.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος υπογράμμισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του προγράμματος έργων. «Με ευθύνη απέναντι σε όλους τους δημότες μας και με συνέπεια, συντάξαμε ένα πρόγραμμα έργων διάφανο, αντικειμενικό και έντιμο. Συντάξαμε έναν προϋπολογισμό ειλικρινή, ξεκινώντας από το αρνητικό πρόσημο των 20 εκατομμυρίων που άφησε προίκα η προηγούμενη δημοτική αρχή. Μετά από 12 χρόνια έχουμε πρόγραμμα έργων και προϋπολογισμό με πραγματικά στοιχεία. Στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να ισοσκελίσουμε ό,τι αφαιρέθηκε από την περιοχή εξ αιτίας της απραξίας τόσων ετών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Την βασική εισήγηση για το πρόγραμμα έργων έκανε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2011 έχει μεταβατικό χαρακτήρα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Καλλικράτης. Έτσι δεν περιλαμβάνει στην παρούσα φάση μεγάλα έργα, όπως είναι το αποχετευτικό της Κατσικάς, η ανάπλαση του πάρκου Κουραμπά, οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και πολλά άλλα.
 Κεντρικός του στόχος είναι η εξυγίανση και η καταγραφή των συνεχιζόμενων έργων και το ποσό των οφειλών σε έργα που έγιναν ώστε να καταστιστεί ο προϋπολογισμός.
Ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός του Δήμου Ιωαννιτών θα γίνει όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη μέχρι το φθινόπωρο. Θα εκπονηθεί πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα στο οποίο θα διατυπωθούν, θα μελετηθούν και θα ιεραρχηθούν τα προβλήματα του νέου δήμου. Από κει και στο εξής το τεχνικό πρόγραμμα θα καταρτίζεται και θα υποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό, αρχικά στην δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το γενικό σύνολο των έργων στο νέο Δήμο Ιωαννιτών είναι 344 με πιστώσεις για το 2011 τα 26.619.699€.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου χωρίζεται σε τέσσερα μέρη.

-      Στο πρώτο μέρος καταγράφονται:
1.     Τα έργα από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» σε όλες τις δημοτικές ενότητες στα οποία υπάρχει καθυστέρηση πιστώσεων, ύψους 3.318.811€
2.     Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 30.571.725€
3.     Τα έργα από επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣ, ΟΣΚ, ΟΠΑΠ κ.λπ., 269.609€
4.     Τα έργα με χρηματοδότηση από κληροδοτήματα και συμμετοχή του Δημοσίου, 2.044.000€
5.     Τα έργα με σύναψη δανείου, 195.342€
6.     Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τις απαλλοτριώσεις της Εγνατίας οδού, 482.955€
7.     Οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΜΠ 018/3 Ηπείρου, 1.965.000€
8.     Το σύνολο των οφειλών και οι τρέχουσες πιστώσεις για το 2011 ανέρχονται στα 19.582.523€
-         Στο δεύτερο μέρος καταγράφονται τα έργα που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ανά υπηρεσία. Περιλαμβάνονται 88 έργα τα οποία κατανέμονται στις δημοτικές ενότητες, όπου εκτελούνται. Οι οφειλές προηγούμενων οικονομικών ετών ανέρχονται στα 1.907.226€ και οι τρέχουσες υποχρεώσεις του 2011 στα 3.249.473€. Από τις πιστώσεις 2011 της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων ποσό 381.486€ χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ 2011 και ποσό 1.623.295€ από Δάνειο 2011.
-         Το τρίτο μέρος αφορά στα έργα που πληρώνονται από ίδιους πόρους και δάνειο  ανά δημοτική ενότητα. Τα έργα είναι 150 και οι πιστώσεις 2011 είναι 1.910.905€.
-         Το τέταρτο μέρος του τεχνικού προγράμματος περιλαμβάνει τα έργα για τα οποία η δημοτική αρχή προτίθεται να συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, να διεκδικήσει χρήματα από κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης και να εκτελέσει. Περιλαμβάνονται και όλα τα έργα που ζητήθηκαν από τα τοπικά συμβούλια σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την βασική εισήγηση για τον προϋπολογισμό έκανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου, με τα χρηματοδοτούμενα έργα και τις δράσεις του ανέρχεται στο ύψος των 124,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έσοδα διακρίνονται σε:
·        Τακτικά, που ανέρχονται στο ύψος των  67.880.248,70 €
·        έκτακτα, που ανέρχονται στο ύψος των 27.918.909,52 €
·        έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, που ανέρχονται στο ύψος των 540.105,00 €
·        εισπράξεις Δανείων, που ανέρχονται στο ύψος των 12.250.000,00 €
·        απαιτήσεις από  παρελθόντα οικονομικά έτη, που ανέρχονται στο ύψος των 2.720.300,00 €
·        εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων, που ανέρχονται στο ύψος των 6.763.000,00 €
·        επιστροφές χρημάτων, που ανέρχονται στο ύψος των 105.000,00 €
και
·        χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης, που ανέρχονται στο ύψος των 6.235.639,07 €
Οι δαπάνες διακρίνονται σε:
·        λειτουργικές δαπάνες χρήσης, που ανέρχονται στο ύψος των 67.679.017,59 €
·        επενδύσεις, που ανέρχονται στο ύψος των 25.338.543,05 €
·        πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών, που ανέρχονται στο ύψος των 16.850.530,64 €
·        λοιπές αποδόσεις που ανέρχονται στο ύψος των 7.133.305,00€
·        προβλέψεις μη είσπραξης που ανέρχονται στο ύψος των 4.411.806,01€
και
·        αποθεματικό, που ανέρχονται στο ύψος των 3.000.000,00€

Ο προϋπολογισμός απεικονίζει ρεαλιστικά την πραγματική οικονομική κατάσταση του Καλλικρατικού Δήμου. Βασικός του στόχος είναι να διαχειριστικά αντικειμενικά και δίκαια τους φόρους των συνδημοτών, χωρίς σπατάλες και να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες, μετά και την δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Επίσης βασική προτεραιότητά του είναι να μειώσει δραστικά και να εξυγιάνει τα ανεξέλεγκτα χρέη του παρελθόντος, στο Δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις.
«Θα ήθελα με αφορμή την συζήτηση να κάνω έκκληση τόσο εντός όσο κι εκτός αιθούσης. Να συμβάλλουμε όλοι στην υλοποίηση του πρώτου Καλλικρατικού προϋπολογισμού από όποια θέση κι αν κατέχουμε, αφήνοντας στην άκρη αντιπολιτευτικές άγονες, λογικές και πρακτικές αλλά ταυτόχρονα και προσωπικές τακτικές και τοπικιστικές εμμονές. Παράλληλα όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο Καλλικρατικός Δήμος δεν είναι ομοσπονδία πέντε δήμων και μιας κοινότητας, με πλούσιους και φτωχούς, Περιφερειακούς και Κεντρικούς, αστούς της Δωδώνης και της Πλατείας Πάργης και ημιαστούς της Ανατολής και της Κατσικάς και πληβείους της Μάζιας και της Μανωλιάσσας. Είμαστε ένας ενιαίος Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο με τη Δημοτική Αρχή είναι εδώ για να δίνει λύσεις στην καθημερινότητα των δημοτών μας», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκαν απαντήσεις και στις γραπτές εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας για τα ζητήματα του προυπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος έργων.
«Είμαστε υποχρεωμένοι λογικές του παρελθόντος να τις αλλάξουμε. Τα νέα Γιάννενα δεν αντέχουν άλλα αμαρτήματα όπως αυτά των προηγούμενων ετών. Σήμερα Δήμος και πολίτες δίνουμε τον αγώνα αλλαγής αυτού του συστήματος. Ο προυπολογισμός είναι ρεαλιστικός και πραγματικός. Κάθε ευρώ οι πολίτες γνωρίζουν που πηγαίνει. Κι αν παραστεί ανάγκη δανεισμού, επίσης θα ξέρουν που κατευθύνονται τα χρήματα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Για τα έργα και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, απάντησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος θύμισε πως το μεγάλο έργο της Κενάν Μεσαρέ για το οποίο καμαρώνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σώθηκε από άλλους και όχι από την ίδια. Θύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο μοναδικός από την Ήπειρο όπου δεν ενέταξε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι στο ΕΣΠΑ και υπογράμμισε πως τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε πληθώρα προκηρύξεων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ποδηλατόδρομοι, πολιτισμός, διαχείριση απορριμμάτων) στα οποία ο Δήμος Ιωαννιτών δεν υπέβαλλε ούτε μία πρόταση.
«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αναφέρεται συχνά στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά από την εταιρία «Ήπειρος». Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε καταφέρει να ωριμάσει ούτε ένα έργο από όσα περιλαμβάνει. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι θα πετύχουμε πολύ περισσότερα», τόνισε ο κ. Μανταλόβας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More